Σε κεντρικό σημείο της Αθήνας κοντά στην περιοχή Ρηγίλλης και δίπλα στο Ωδείο Αθηνών είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν, 33ου Προέδρου των ΗΠΑ. Μεγάλων διαστάσεων στιβαρό παρουσιάζει τον Πρόεδρο δυναμικό, με τα πόδια σε ελαφρά δίαταση και κρατώντας στο χέρι έγγραφο σε ρολό, φορώντας κοστούμι και παλτό έχοντας τον αέρα του ηγέτη του πλανήτη που επιβάλλεται με το δυναμισμό του.
Τοποθετήθηκε εκεί για να τιμήσει τον Πρόεδρο της χώρας για τη συμβολή του στην αποστολή βοήθειας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει γίνει πολλές φορές "στόχος" από διάφορους, παρόλα αυτά το άγαλμα συνεχίζει να στέκει στο ίδιο σημείο, με τα κυπαρίσσια και τα σιντριβάνια γύρω του.
|
Χάρυ Τρούμαν το άγαλμα στην όμόνυμη πλατεία |
Στην άλλη άκρη της πλατείας, κοντά στη γωνία του τριγώνου, μπροστά από την Πρεσβεία της Ινδίας, ένα άγαλμα σαφώς πιο μικρό σε βάθρο χαμηλότερο του Τρούμαν, παρουσιάζεται με ελάχιστα ρούχα, σανδάλια κρατώντας ραβδί στο ένα χέρι και βιβλίο στο άλλο. Είναι το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι. Μοιάζει εύθραυστος και αδύναμος αλλά με πνευματική - εσωτερική δύναμη. Η φιλοσοφία της μη βίας που πρέσβευε, έφερε αποτελέσματα (;). Η αγάπη, ειρήνη, ελευθερία θεωρούμενες πανανθρώπινες αξίες, που παραμένουν ξεχασμένες με την παρουσία του αγάλματος αυτού μας υπενθυμίζονται, ίσως υποσυνείδητα. Δεν ξέρω αν είναι παιχνίδια της τύχης ή έγινε εσκεμμένα - λόγω της Ινδικής Πρεσβείας - η τοποθέτηση του αγάλματος του Γκάντι δίπλα σε αυτό του Τρούμαν, οι συγκρίσεις όμως είναι αναπόφευκτες στον παρατηρητικό περαστικό.
|
Μαχάτμα Γκάντι στην πλατεία Τρούμαν, έξω από την Ινδική Πρεσβεία |