29 Ιουλ 2022

Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

Για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή έχουν γραφτεί πολλά και υπάρχει μεγάλο φωτογραφικό αρχείο στο διαδίκτυο. Δεν παύει όμως ακόμα και μια βόλτα απ' έξω να προκαλεί το έντονα συναισθήματα για το συγκεκριμένο χώρο. Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στυλ, με την πέτρα και το πορτοκαλί τούβλο διακρίνεται όχι μόνο στην περιοχή αλλά και από πολύ μακριά. Επιστέφει την περιοχή του Φαναρίου στην Κωνσταντινούπολη και στον Κεράτιο Κόλπο.
Μεγάλη του Γένους Σχολή. Άποψη από την πλαϊνή πλευρά


28 Ιουλ 2022

Η σπηλιά του Φιλοκτήτη, Ιερό Καβείρων

Στη Λήμνο υπάρχει μια θαλάσσια σπηλιά προσβάσιμη από αρχαιολογικό χώρο. Είναι η "σπηλιά του Φιλοκτήτη", Βασιλιά στη Θεσσαλία, που βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Καβείρων στο Βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Η σπηλιά αυτή φιλοξένησε τον ομώνυμο ήρωα της Ιλιάδας για δέκα έτη. Στη βάση του ιερού των Καβείρων, ως θεμέλιο του σημαντικού αυτού τόπου, βρίσκεται το σπηλαιώδες άνοιγμα, με δύο εισόδους, από τη θάλασσα και από μια σχισμή στο βράχο.
Ο μύθος λέει ότι όταν οι Αχαιοί πήγαιναν προς τη Τροία, σταμάτησαν στη Λήμνο. Εκεί το δήγμα ενός φιδιού στο Φιλοκτήτη ανάγκασε την νηοπομπή να τον αφήσει στη σπηλιά αυτή για να τελευτήσει. Όμως ο ήρωας όχι μόνο έγινε καλά με τη χρήση της "Λημνίας γης" αλλά και προς το τέλος του Τρωικού πολέμου οι Έλληνες τον αναζήτησαν και τον "ανάγκασαν" να κατευθυνθεί στο πεδίο της μάχης καθώς κατείχε τα όπλα του Ηρακλή, απαραίτητα για τη νίκη των Ελλήνων.
Η περιπέτειες του Ομηρικού ήρωα ενέπνευσαν τη δημιουργία πολλών έργων, αλλά μόνο σωζόμενο ολόκληρο είναι η τραγωδία του Σοφοκλή "Φιλοκτήτης".
Η σπηλιά του Φιλοκτήτη, άποψη από μέσα προς τα έξω
Αν καταφέρετε να φτάσετε μέχρι εκεί, σε κοντινή απόσταση υπάρχει ένας ακόμα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του νησιού, η Ηφαιστεία. Πιο πριν βρίσκονται δύο λίμνες, η Αλυκή και η Ασπρόλιμνη. Αν είναι Καλοκαίρι πηγαίνετε για βουτιές στις κοντινές παραλίες μεταξύ των οποίων και ο Ζεματάς και μετά για φαγητό στον Άγιο Χαράλαμπο.
Χώρος του Ιερού

Χώρος του Ιερού, άποψη

Η σπηλιά του Φιλικτήτη με τα σμαραγδένια νερά της, από έξω προς τα μέσα

Η σπηλιά του Φιλοκτήτη, από μέσα προς τα έξω. Αριστερά φαίνεται και η μικρότερη είσοδος


27 Ιουλ 2022

Μακεδονικά ίχνη στην Πελοπόννησο

Στο χωριό Νεστάνη ή παλιότερα ονομαζόμενο Τσιπιανά, λίγο έξω από την Τρίπολη, υπάρχει μια μνημειώδης κατασκευή με τέσσερεις γούβες για την τροφοδοσία με νερό του χωριού. Η κρήνη αυτή κατασκευάστηκε από το Βασιλιά Φίλιππο - εξ ου και το όνομα Φιλίππειος κρήνη - για τις ανάγκες του στρατεύματός του, όταν στρατοπέδευσε στη περιοχή το 338 π.Χ. Ανάμεσα στις δύο κρήνες που είναι στα δεξιά υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή.

Η Φιλίππειος Κρήνη όπως είναι σήμερα
Στη Νεστάνη μπορείτε να δείτε επίσης το πετρόχτιστο σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, τις Εκκλησίες, την ακρόπολη της αρχαίας Νεστάνης, το κάστρο, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Μονή Γοργοεπίκου, η Αρχαία Μαντίνεια, ο ναός της Αγίας Φωτεινής, ο τάφος του Επαμεινώνδα.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής μετανάστευσαν στις ΗΠΑ, κυρίως Σικάγο και τώρα επιστρέφουν τα Καλοκαίρια στη γενέθλια γη.