3 Δεκ 2022

Θεσσαλονίκη, επιλεγμένα μνημεία

 Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μερικά μνημεία που αναφέρονται σε σχέσεις με τρίτες χώρες και λαούς, μερικές από τις οποίες έχουμε αναφέρει σε άλλες αναρτήσεις. Αυτά που βρήκαμε στην τελεταία περιπλάνησή μας στη συμπρωτεύουσα, παρουσιάζονται παρακάτω. Αν κάποιος γνωρίζει και άλλα ακόμη στην πόλη, ας μας το αναφέρει, να τα συμπληρώσουμε.

Αρχική φωτογραφία το μνημείο των Ελλήνων, Εβραίων, θυμάτων του ολοκαυτώματος. Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας κοντά στο λιμάνι. Αναπαριστά μια επτάφωτη λυχνία και ανθώπινες φιγούρες να πέφτουν. 

Ακολουθεί ο αρμενικός Σταυρός στην Τσιμισκή, μπροστά από την Αρμενική Εκκλησία. Για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και τη στήριξη μετά την γενοκτονία. Ξεχωριστή ανάρτηση είχε γίνει εδώ

Στη συνέχεια το μνημείο του ρωσικού ναυτικού στην παραλία. Τσιμεντένιος σταυρός με τη μορφή του Χριστού στο κέντρο, την Παναγία, Άγιο Ιωάννη και αγγέλους περιμετρικά και τέσσερις Αγίους στη βάση του.

Τέλος, το μνημείο ελλήνων πεσόντων Κορέας, πέτρινη αναπαράσταση ναού - παγόδας με φυτικό ανάγλυφο διάκοσμο και δράκους. Γύρω υπάρχουν τέσσερεις στήλες με τα ονόματα των πεσόντων. Και αυτό στην παραλία. Για τα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στην Κορέα είχαμε γράψει εδώ.

Το μνημείο των θυμάτων Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Ο χαρακτηριστικός Αρμενικός σταυρός προς τιμήν της Ελλάδας και των ΗΠΑ

Μνημείο Ρωσικού Ναυτικού

Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων Κορέας


2 σχόλια: