28 Αυγ 2019

Χατσκαρ, ο Αρμενικός Σταυρός

Αρμενικός Σταυρός ή Χατσκάρ, είναι σταυρός συνδεδεμένος με την ιστορία της Αρμενίας. Σταυρός σμιλεμένος σε πέτρα με πλούσιο φυτικό διάκοσμο (φύλα, άνθη, καρπούς όπως το ρόδι και το σταφύλι) ή και γεωμετρικά σχέδια. Ετυμολογικά προέρχεται από το ‘χατς’ που σημαίνει σταυρός και ‘καρ’ που σημαίνει γη ή πέτρα. Ένας σταυρός πάνω στη γη, ή ένας πέτρινος σταυρός δηλαδή. Χρησιμοποιήθηκαν ως μνημεία (νικηφόρες μάχες, θεμελίωση εκκλησιών κ.ά.) αλλά και ως επιτύμβιες στήλες. Η πρώτη εμφάνισή τους ανάγεται στον 9ο αιώνα αλλά αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα μετά τον 11ο αιώνα. Στα πάρκα του Ερεβάν έχουν τοποθετηθεί αρκετά, αφού πρώτα συντηρήθηκαν κατάλληλα. Η τέχνη διατηρείται μέχρι και σήμερα, ως μία μορφή συνέχειας αλλά και αναγέννησης του αρμενικού πολιτισμού.
Για όσους έχουν ταξιδέψει, οι Αρμενικοί Σταυροί θυμίζουν κάπως τους Κελτικούς Σταυρούς στην Ιρλανδία. Εδώ και μερικά χρόνια (2010) έχουν μπει στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO της Αρμενίας.
Στην Ελλάδα υπάρχουν τοποθετημένοι Αρμενικοί Σταυροί, από όσο γνωρίζω, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στη μεν πρώτη βρίσκεται στο πάρκο ανάμεσα στη Ριζάρη και Μερκούρη, επί της Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου (τελευταία φωτογραφία) ενώ στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή, απέναντι από την Αρμενική εκκλησία.
Cross Stone 1559, στο Ερεβάν

Cross stone 1584, στο Ερεβαν

Cross Stone, 1577, στο Ερεβάν

Cross Stone, περ. 1750, στο Ερεβάν

Αρμενικός Σταυρός στην Αθήνα, 1996

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου