26 Δεκ 2018

Μνημεία Ελλήνων Πεσόντων στην Κορέα

Στον πόλεμο της Κορέας συμμετείχε ελληνικό εκστρατευτικό σώμα από το 1950 ως το 1955 με αεροπορία και Στρατεύματα. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Οι απώλειες ήταν 186 νεκροί, 577 τραυματίες και 4 αεροσκάφη τυπου Dakota. Η Κορέα για να τιμήσει τους Ελληνες έφτιαξε μνημείο με επιρροές αρχαιοελληνικές (λευκά μάρμαρα και κίονες) και την επιγραφή "Ανδρών Επιφανών Πάσα Γη Τάφος" από τον Επιτάφιο του Περικλή στα Κορεατικά και Ελληνικά στη βάση. Η μεταλλική κυκλική "ασπίδα" έχει γυρω έξι διακοσμητικές ροζέτες και απάνω περικεφαλαία, δόρυ και δάφνες. Αριστερά και Δεξιά (δεν φαίνεται στη φωτογραφία) υπάρχει συντομο ιστορικό και τα ονόματα των πεσόντων. 
Το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στο Ichon
Στη χώρα υπάρχουν τρία μνημεία. Το πρώτο και πιο εντυπωσιακό, είναι αυτό που περιγράφηκε παραπάνω, δίπλα σε ενα χώρο στάθμευσης σε οδική αρτηρία που οδηγεί από τη Σεούλ στο Νότιο μέρος της χώρας κοντά στο Ίτσον. Σε παλαιές φωτογραφίες το μνημείο φαίνεται να έχει μεγάλη τετράγωνη πλακέτα ενώ σήμερα υπάρχει κυκλική ασπίδα. Το δεύτερο μνημείο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου στη Σεούλ. Το σχέδιο είναι ίδιο για όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, για κάθε χώρα όμως αναφέρει τα στοιχεία της. Το τρίτο μνημείο είναι στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κοντά στο σημείο που ήταν στρατοπεδευμένη η Ελληνική Δύναμη και είναι ενας μεγάλος σταυρός στη βάση του οποίου αναφέρονται τα ονόματα των πεσόντων.
Σήμερα δεν υπάρχουν νεκροί Έλληνες στρατιώτες θαμένοι στην Κορέα, οι σοροί των πεσόντων επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα.
Η Κορεατική και Ελληνική σημαία κυματίζουν στο χώρο του μνημείου
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μνημεία, το ένα στην Αθήνα, στο Δήμο Παπάγου και το άλλο στη Θεσσαλονίκη στη παραλία, θα βρώ τη φωτογραφία και θα την αναρτήσω άλλη φορά.
Η στήλη προς τιμήν της Ελλάδας στο πολεμικό μουσείο της Κορέας


Ο Σταυρός και στη βάση του γραμμένα τα ονόματα των πεσόντων στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου