25 Νοε 2021

Route 66, ταξιδευουμε οδικώς

Ο δρόμος 66 ή ευρύτερα γνωστός ως Route 66, είναι ένας από τους πρώτους αυτοκινητοδρόμους στις ΗΠΑ που αίσιως συμπλήρωσε 95 χρόνια. Ξεκινά από το Σικάγο του Ιλινόι, είναι διαπολιτειακός - διασχίζει 7 πολιτείες των ΗΠΑ - για να καταλήξει στο Λος Άτζελες της Καλιφόρνιας και την παραλία Σάντα Μόνικα. Έχει μήκος 3.940 χιλιόμετρα. Έχει χαρακτηριστεί πλέον ως ιστορικό μνημείο, τη δεκαετία του '30 αποτέλεσε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, ήταν η διέξοδος προς τη Δύση, τις δυτικές πολιτείες πού έδιναν περισσότερες επιλογές μετά την κατάρευση της οικονομίας της χώρας, ενώ στη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μετακινήθηκαν τόσο προσωπικό όσο και στρατηγικής σημασίας εξοπλισμός.

Σήμερα πλέον αποτελεί ένα ταξίδι σε άλλη εποχή, το μεγαλύτερο μέρος έχει διατηρηθεί όπως ήταν δεκαετίες πρίν ή έχει ανακατασκευαστεί για να θυμίζει την εποχή εκείνη. Μουσεία με διάφορα θέματα, εστιατόρια, μοτέλ, βενζινάδικα, αυτοκίνητα, γιγαντοαφίσες και ταμπέλες νέον. Ήταν και είναι ακόμα μια περιπέτεια όλο αυτό το ταξίδι που διαρκούσε ημέρες ή και εβδομάδες, αναλόγως το πόσο βιαζόσουν να φτάσεις στο προορισμό σου ή τι θέλεις να δεις στην πορεία. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου εξακολουθεί να λειτουργεί, για να το δεί κάποιος με ανεση χρειάζεται δύο με τρείς εβδομάδες τουλάχιστον, με στάσεις για επισκέψεις και άνεση χρόνου ενώ οι βιαστικοί θέλουν μία εβδομάδα χρόνο. Ιδανική εποχή είναι Σεπτέμβριος και Οκτώβριος. 

Η αρχή του δρόμου, στο Σικάγο
Πολλές ταινίες έχουν γυριστεί, μυθιστορήματα έχουν γραφτεί, τραγούδια έχουν ακουστεί και ιστορίες καθημερινότητας που έχουν ξεχαστεί. Η αναβιώση της διαδρομής δίνει νέα πνοή στην οικονομία της περιοχής που διέρχεται ο δρόμος. Μην φανταστείτε τεράστιες λεωφόρους, μια λωρίδα ανά κατεύθυνση έχει, περνάει πάνω από ποτάμια και διασχείζει πολιτείες, πόλεις και χωριά. Θα βρείτε πολλά "tourist traps" με αναμνηστικά για το ψυγείο σας και όχι μόνο. 

Το τέλος, στην παραλία Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας δεν έχω κάνει όλη τη διαδρομή. Στην αφετηρία, τον τερματισμό της (απ' όπου και οι φωτογραφίες) έχω πάει και μερικά μικρά κομμάτια έχω κάνει. Ίσως στο μέλλον να προγραμματίσω τη διαδρομή και το ταξίδι. Όσοι πιστοί προσέλθετε και δηλώστε συμμετοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου