27 Νοε 2021

Η Κομποστέλλα και ο δρόμος του Ιακώβου

 Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχαν πατέρα; Η προφανής απάντηση στην παροιμιώδη φράση δεν μας λέει όμως ότι τα παιδιά του Ζεβεδαίου ήταν ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος, μαθητές του Χριστού. Ο Ιάκωβος ή Santiago ή Jacob λέγεται ότι έφτασε μέχρι τις ακτές του Ατλαντικού, στη Βόρειο Ισπανία για να κυρήξει το λόγο του Θεού. Γύρισε πίσω στα Ιεροσόλυμα όπου και θανατώθηκε και αργότερα τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο Santiago de Compostella στη Γαλικία. Από τον 7ο αιώνα, αρχισε να έχει φήμη η εκκλησία και να ακμάζει η περιοχή καθώς συνέρρεαν πιστοί για να προσκηνύσουν, από όλη την Ευρώπη.  

Η δυτική πλευρά του Καθεδρικού ναού, όταν πήγα εκεί, ήταν με ικριώματα
Σταδιακά αναπτύχθηκε ένα δίκτυο μονοπατιών και δρόμων, η λεγόμενη διαδρομή του Αγίου Ιακώβου ή Camino de Santiago, από την Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και πολλές άλλες χώρες που οδηγούσαν στο Σαντιάγκο. Ο πιστός υπέβαλλε και υποβάλλει τον εαυτό στη διαδικασία αυτή ως εξιλασμό και λύτρωση για να φτάσει να προσκυνήσει τον Άγιο Ιάκωβο και να ζητήσει συγχώρεση.
Άποψή από το εσωτερικό του ναού
Το σύμβολο της διαδρομής είναι ένα όστρακο χτενιού. Το χτένι έχει το χαρακτηριστικό σχήμα βεντάλιας και πάνω ζωγραφισμένο ένα κόκκινο σταυρό. Ένα τέτοι χτένι έχει ο κάθε οδοιπόρος μαζί του, υπάρχει παντού στη διαδρομή, είναι ο ταξιδιωτικός οδηγός, ο οδοδείκτης, βρίσκεται στα πανδοχεία, ξενοδοχεία, και καταλύματα εν γένει, στους καταλόγους των εστιατορίων, σε κάθε λογής κατάστημα, αποτελεί το ενθύμιο της πορείας ή της επίσκεψης στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα.  
Πέτρινο υπέρθυρο με σκαλισμένο το χτένι των προσκύνητών
To Σαντιάγο ντε Κομποσέλα είναι πολή αρκετά προσεγμένη και παρόλο τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών καθαρή, τουλάχιστον τότε που την είδα. Μπορεί να βασίζεται στον θρησκευτικό τουρισμό ως επί το πλείστον αλλά έχει και αλλά αξιοθέατα πλην του ναού του Αποστόλου Ιακώβου, που συγκαταλλέγεται στα μνημεία της UNESCO, όπως επίσης στον ίδιο κατάλογο συμπεριλαμβάνεται και το δίκτυο μονοπατιών και δρόμων που οδηγούν στην πόλη. Για φαγητό έχετε πάρα πολλές επιλογές, για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Δεν θα παραλείψετε να τιμήσετε με επίσκεψη τουλάχιστον ένα tapas bar για να δοκιμάσετε καλούς μεζέδες και τοπικό κρασί. 
Στα τάπας μπαρ της πόλης σερβίρουν στα χτένια τα μεζεδάκια

Το φαινόμενο της επίσκεψης κάποιου ιερού τόπου ή ναού δεν είναι μοναδικό. Πολλά προσκυνήματα υπάρχουν, ενδεικτκά να αναφέρω: Τους Αγίους Τόπους, την Τήνο, την Παναγία Σουμελά, τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσο στο Προκόπι της Εύβοιας, τα ίχνη του Αποστόλου Παύλου από τις τρεις περιοδίες του. Επίσης άλλες θρησκείες ακολουθούσαν και ακολουθούν την ίδια προκρακτική όπως για παράδειγμα η επίσκεψη σε ιερό και ο χρησμός από το μαντείο, κ.ά. Ανέκαθεν φαίνεται ότι ήταν ένα μέσο εξιλέωσης, εσωτερικής στροφής ή αιτιολόγησης προς τα έξω μιας πράξης. Πιό πεζά για τον σημερινό οδοιπόρο - προσκυνητή μπορεί να είναι και η επαφή με τη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό της περιοχής που επισκέπτεται, τους ανθρώπους που θα συναντήσει. Σίγουρα το ταξίδι διευρύνει τους ορίζοντες, ίσως χαρτογραφεί τον εαυτό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου