16 Ιουν 2024

Νόστιμα κεράσια, από το δένδρο στο βάζο

 Έφτασε η εποχή των κερασιών, όλες οι κερασιές φορτωμένες, άλλες με καρπό υπόξινο άλλες με γλυκό άλλες με τραγανό. Όλα όμως υπέροχα και νοστιμότατα. Άρχισα να μαζεύω και να τρώω! Γεμισα την κοιλιά μου. Το μάτι αχόρταγο, μάζεψα ακόμα μερικά ήταν αρκετά, έδωσα κι όλας αλλά δεν τελείωναν. Αποφάσισα να τα κάνω γλυκό. 

Η κερασιά με φόντο το Βελούχι
Η συνταγή εύκολη αλλά μπελαλίδικη. Ένα κιλό κεράσια τα αφήνουμε στο νερό με δύο λεμόνια στιμένα και κομμένα. Μετά από πέντε ώρες τα ξεπλένουμε, τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ένα κιλό ζάχαρη στο ψυγείο για 12 ώρες. Κατόπιν, τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά, μόλις πάρουν βράση, βγάζουμε τον αφρό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε τον βρασμό για 15 ακόμη λεπτά.
Το τσαμπάκι με κεράσια τραγανά
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να μείνουν μια μέρα ώστε να βγάλουν τα υπόλοιπα υγρά τους. Προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι και μία βανίλια για τη γεύση, τα ξαναβράζουμε για 15 λεπτά, τα αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία και τα βάζουμε σε βαζάκια που έχουμε αποστειρώσει με βραστό νερό ή στο φούρνο.   
Μαζεμένα για κατανάλωση
Μπορούμε να κρατήσουμε έτσι το γλυκό για ένα χρόνο και να το απολαμβάνουμε όλο το χειμώνα. Το σερβίρουμε μόνο του, ως κέρασμα - γλυκό του κουταλιού - με ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή συνοδευτικό με γιαουρτι ή σπιτικό παγωτο.
Έτοιμο το γλυκό 
Καλή απόλαυση, αν το φτιαξετε και να μας θυμηθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου