9 Ιουλ 2021

Ορεινή ελληνική φύση

 Η φύση ποτέ δεν παύει να μας εκπλήσσει. Το εντυπωσιακό κόκκινο λουλουδάκι, βρέθηκε ανθισμένο στο διάβα μας. Ψάχνοντας εντοπίσαμε το όνομα του κόκκινος κρίνος ή «κρίνον το πορφυρούν» (Lilium chalcedonicum η επιστημονική του ονομασία). Είναι πολύ όμορφο, με εντυπωσιακά κόκκινο - πορφυροκόκκινο χρώμα συμπληρωματικό στο πράσινο της βλάστησης. Το άνθος του είναι γυρισμένο προς τα κάτω ενώ τα πέταλα του αναδιπλόνωνται προς τα επάνω, αναδίδοντας ωραίο άρωμα. Η εποχή ανθοφορίας του είναι αυτή την περίοδο (Ιούλιος - Αύγουστος). 

Είναι ένα είδος που φύεται στα Βαλκάνια. Ευδοκιμεί σε ορεινές περιοχές, κυρίως σε ξέφωτα ανοιχτών δασών και σε λιβάδια σε ασβεστολιθικά, βραχώδη εδάφη σε υψόμετρα άνω των 700 μέτρων.

Κόκκινος κρίνος (Lilium chalcedonicum)

Όπως έχουμε πει και σε άλλες αναρτήσεις για τα αγριολούλουδα, θαυμάστε τα, μυρίστε τα, φωτογραφίστε τα αλλά μην τα κόψετε. Αφήστε τα να τα δούνε και άλλοι, και το επόμενο Καλοκαίρι θα είναι πάλι εκεί να μας περιμένουν.

Κόκκινος κρίνος (Lilium chalcedonicum)

Παραδίπλα είδα και τα σπάρτα με τα χαρακτηριστικά κίτρινα λουλουδάκια του. Οι παλιότεροι τα χρησιμοποιούσαν για να κατασκευάσουν καπέλα και καλάθια αλλά και ως σάρωθρα.

Άνθη Σπάρτου

 Για άλλα αγριολούλουδα έχει γίνει ανάρτηση εδώ https://pigamiavolta.blogspot.com/2020/09/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου