23 Νοε 2020

Το Πάνθεον, στη Ρώμη

Πάνθεον! Ναός όλων των Θεών και θεοτήτων. Το Πάνθεον της Ρώμης, κατασκευάστηκε τον 1ο π.Χ. αιώνα ως Ρωμαϊκός ναός (για τις θεότητες της αρχαίας Ρώμης), από τον 7ο μ.Χ. αι. μεχρι και σήμερα είναι Ρωμαιοκαθολικός νάος. 'Εχει σχήμα ροτόντας με θόλο και πρόσοψη - είσοδο με κίονες κορινθιακού ρυθμού, οκτώ μπροστά και αλλες οκτώ πίσω, ενναλάξ σε ζευγάρια.

Η πρόσοψη. Κατω από το αέτωμα επιγραφη "Το έφτιαξε ο Μαρίνος Αγρίππας"
Επειδή ήταν σε συνεχή χρήση, δεν έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το χρόνο καθώς συντηρούνταν επαρκώς. Κάποιες μόνο προσθήκες ή μικρές αλλαγές λ.χ. κωδωνοστάσια.
Ακτίνα φωτός διαπερνά το θόλο
Το εσωτερικό του κτηρίου είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Κίονες με επιβλητικά κιονόκρανα, μάρμαρα σε χρώματα δεμένα αρμονικά, ορθομαρμαρώσεις, γλυπτά, αγαλματα, προτομές, τάφοι βασιλέων και Αγίων. Εντυποσιακότερο όλων όμως είναι ο θόλος της οροφής με την οπή στο κέντρο που επιτρέπει στο φως να περνά μέσα στο ναό δημιουργώντας σχήματα με τη σκιά και αν είσαι τυχερός, κοιτάζοντας ψηλά, βλέπεις τα σύνεφα να τρέχουν στο γαλάζιο ουρανό.
Πλήθος επισκεπτών θαυμάζει και φωτογραφίζει
Όταν το επισκέφτηκα, ήταν περίοδος αιχμής, και όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες πολύς κόσμος έχει κατακλύσει τόσο το εσωτερικό όσο και την πλατεία. Η είσοδος ήταν ελεύθερη, ενώ τώρα έχει εισιτήριο. Βεβαια σήμερα, λόγω των μέτρων της πανδημίας, δεν επιτρέπεται η είσοδος.
Η εικόνα από τον πρόναο και την κιονοστοιχία της εισόδου προς την πλατεία
Το Πάνθεον επηρεασμένο από την Ελληνική αρχαιότητα, τόσο στο όνομα όσο και την αρχιτεκτονική,  έχει επηρεάσει με τη σειρά του μια σειρά από κτίσματα σε όλο τον κόσμο. Το Παρίσι έχει το δικό του Πάνθεον και σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν κτήρια, ως επί το πλείστον δημόσια όπως βιβλιοθήκες, δημαρχεία, πανεπιστήμια, που παραπέμπουν εδώ. Όταν βρεθείτε στη Ρώμη δεν θα παραλείψετε μια επίσκεψη, θεωρείται από τα κορυφαία της αξιοθέατα της πόλης, για να το θαυμάσετε ιδίοις όμμασιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου