24 Νοε 2018

Τι Κοζάνη, τι Λωζάνη

Ο τίτλος της ανάρτησης από το ομώνυμο τραγούδι που έχει γίνει παροιμιώδης φράση και λέγεται όταν συγκρίνουμε πράγματα ανόμοια που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ίδια ή ίδιας αξίας, στην πράξη όμως διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα.
Η Κοζάνη βέβαια σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη που αξίζει να επισκεφτείτε. Είναι έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και μεγαλύτερη πόλη της. Μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης, που την έβγαλε από την "απομόνωση", έδωσε η κατασκευή της Εγνατίας Οδού. 
Κεντρική πλατεία - Νίκης - και καμπαναριό με το ρολόι στο βάθος
 Στην πόλη θα δείτε την πλατεία Νίκης στην άκρη της οποίας βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου με εξαιρετικά ξυλόγλυπτα και πολλές τοιχογραφίες και φορητές εικόνες. Το καμπαναριό έχει και ρολόι που δεσπόζει στη πλατεία. Ενδιαφέρουσα είναι η αρχαιολογική συλλογή (μικρό μουσείο) με ξεχωριστό έκθεμα το διπλό πέλεκυ προϊστορικής περιόδου. Το Ιστορικό - Λαογραφικό - Φυσικής Ιστορίας Μουσείο είναι ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος ιδίως αν είστε με μικρά παιδιά.
Άγαλμα του αγωνιστή του '21 Ν. Κασομούλη
 Η βιβλιοθήκη της πόλης στεγάζεται σε νέο μοντέρνο χώρο από τις λίγες στην Ελλάδα. Πολύ πλούσιο υλικό και οργανώνει, φιλοξενεί πολλές δραστηριότητες.
Από τη Κοζάνη έλκει την καταγωγή του ο ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Νικόλαος Κασομούλης, σε κεντρικό σημείο υπάρχει ο ανδριάντας του. Πέθανε και ετάφη στη Στυλίδα, που έχει στηθεί και η προτομή του. Είχε γίνει και αναφορά εδώ.
Άποψη της πλατείας Νίκης το βράδυ
Από την περιοχή μπορείτε να προμηθευτείτε κρόκο και να γευτείτε τοπικά εδέσματα. Θα βρείτε επίσης τσίπουρο, όσπρια και ζυμαρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου