11 Μαΐ 2015

Ο κήπος των ηρώων στο Μεσολόγγι

Ο τύμβος των ηρώων
Το Μεσολόγγι είναι η πόλη που έχει καταξιωθεί στον αγώνα της Ελληνικής ανεξαρτησίας γιατί με την ηρωική έξοδο των πολιορκημένων και τη θυσία τους παρακίνησαν το φιλελληνικό κύμα σε όλο το κόσμο.
 Η έξοδος έγινε το Σάββατο του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων  10 Απριλίου 1826, ύστερα από ένα περίπου χρόνο πολιορκίας από το στρατό του Κιουταχή που αργότερα ενισχύθηκε από τον Ιμπραήμ. Είχε προηγηθεί αποκλεισμός της επικοινωνίας, της τροφοδοσίας και του εφοδιασμού ώστε να μπορέσουν να εκπορθήσουν το Μεσολόγγι.
 Οι εχθροί είχαν ενημερωθεί όμως για την έξοδο και αντί να αιφνιδιαστούν, ήταν αυτοί που αιφνιδίασαν τους πολιορκημένους.
Το μνημείο των Ρώσων
 Σε ανάμνηση της Εξόδου κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν λιτανεία, παραδοσιακά μουσικοχορευτικά και πολιτιστικά δρώμενα και γενικότερα πολλές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.
Το μνημείο της Κύπρου
 Μέσα στον κήπο υπάρχουν Μνημεία των ηρώων της Εξόδου του Μεσολογγίου καθώς και άλλων που ενστερνίστηκαν τα οράματα της απελευθέρωσης. Δεσπόζει σε κεντρικό σημείο ο τύμβος με τα οστά πολλών εκ των αγωνιστών, μνημεία, αγάλματα, προτομές, ανδριάντες, στήλες και πλάκες επιτύμβιες, επεξηγηματικές και πληροφορικές, σταυροί πεσόντων γνωστών και αφανών που έδωσαν τη ζωή τους, θυσία στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Υπέρ των Πολωνών
 Ο κήπος όταν τον επισκεφτήκαμε ήταν καθαρός και σχετικά περιποιημένος. Αφορά μια έκταση δενδοφυτευμένη με διάφορα είδη δέντρων, με φαρδείς διαδρόμους και μονοπάτια. Στις άκρες υπάρχουν χώροι ανάπαυσης και παγκάκια. Το πράσινο αλλού είναι περιποιημένο και σε άλλα σημεία κάπως ξεχασμένο.
 Υπάρχουν φυτεμένα σε διάφορα σημεία λουλούδια που δίνουν χρώμα στο πάρκο. Τα μεγάλα δέντρα προσφέρουν σκιά και δροσιά στον επισκέπτη του πάρκου. 


Η κόρη της Ελλάδος ή η Ελληνοπούλα ή η Παιδούλα, στο μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη

Τα μάτια μου, δεν είδαν τόπον ενδοξότερον ...

Εις μνήμην των Αμερικανών Ηρώων
 Στον κήπο υπάρχουν μνημεία αφιερωμένα σε άλλες εθνότητες για τη συμβολή τους στο φιλελληνισμό και στην ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
Στήλη για τους Ιταλούς πεσόντες


Ιωάννης Ιάκωβος Μάγιερ, φιλέλληνας εκδότηςΗρώο Φιλλελλήνων

... λαλεί πουλί, παίρνει σπειρί και η μάνα το ζηλεύει ...

Παιδιά της Σαμαρίνας
 Η Έξοδος του Μεσολογγίου από φαινομενική ήττα των Ελλήνων ανεστράφη εν συνεχεία σε νίκη επειδή επέδρασε πολλαπλώς θετικά σε διάφορα επίπεδα: στην τέχνη συγγραφή κειμένων, έργων λογοτεχνικών, ποιημάτων, θεατρικών έργων, έργων ζωγραφικής και γλυπτικής πραγματοποίηση εράνων υπέρ του αγών, δημιουργία κύματος φιλελληνισμού σε πολλές Ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.
 Διονύσιος Σολωμός - Ελεύθεροι Πολιορκημένοι
Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός, από την ηρωική έξοδο εμπνευσμένος, έγραψε τους Ελεύθερους πολιορκημένους. Μετα την είσοδο του πάρκου, αριστερά, υπάρχει η προτομή του και πίσω του απόσπασμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

4 σχόλια:

 1. Εχω πάει πριν πολλά χρόνια στο Μεσολόγγι και θυμάμαι πολύ λίγα. Τα βουνα από αλάτι στις αλυκές με είχαν εντυπωσιάσει.
  Αυτό το όμορφο πάρκο είναι μια καλή αφορμή να πάμε και να το δούμε μαζί με τα παιδιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι ένα μουσείο υπαίθριο και μπορείς να κάνεις μάθημα ιστορίας χωρίς το βιβλίο. Ελπίζω τα σχολεία και άλλοι φορείς της περιοχής να το εκμεταλλεύονται. Νίκη, σε ευχαριστώ για το σχόλιο

   Διαγραφή
 2. Πήγα στο Μεσολόγγι και είναι ένας εξαιρετικός και ιστορικός τόπος που πρέπει να επισκεφθεί κάθε Έλληνας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πήγα στο Μεσολόγγι και είναι ένας ιστορικός προορισμός που πρέπει κάθε Έλληνας πρέπει να επισκεφθεί .

  ΑπάντησηΔιαγραφή