13 Ιουν 2015

Newgrange, Ireland

Το Newgrange αποτελεί ένα μεγαλιθικό μνημείο στην Ιρλανδία, χρονολογείται στο 3200 π.Χ. στη Νεολιθική περίοδο.
Για να γίνει σύγκριση χρονολογική αρκεί να αναφέρουμε ότι κατασκευάστηκε πριν της Μυκήνες, τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το μνημείο Stonehenge στην Αγγλία.
Το μνημείο έχει συντηρηθεί, το τοιχίο έχει αναστηλωθεί σύμφωνα με μοντέλο, ανάλογα το που βρέθηκαν οι λίθοι και είναι επισκέψιμο με ελεγχόμενη πρόσβαση και ξεναγό.
Δεν είναι σίγουρο αν χρησιμοποιήθηκε ως θρησκευτικό μνημείο, ως τάφος ή τύμβος, ως αστρονομικό έργο για παρατήρηση των φαινομένων, ή για άλλες τελετουργικές δραστηριότητες.
Το εσωτερικό του τύμβου είναι ένας διάδρομος λίγων μέτρων με δύο μικρούς χώρους αλλά το χαρακτηριστικό του είναι ότι στο χειμερινό ηλιοστάσιο το φως του ηλίου πέφτει σε όλο το μήκος του για κάποια λεπτά φωτίζοντας το εσωτερικό του μέχρι το βάθος.
Είναι χαρακτηρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.
Σε κάποια σημεία υπάρχουν πάνω στο δομικό υλικό γραμμικά και σπειροειδή σχέδια και αφαιρετικά σχήματα με άγνωστους συμβολισμούς, ίσως και να είναι απλά διακοσμητικά.
Οι φωτογραφίες είναι από μια ηλιόλουστη, καλοκαιρινή μέρα που το επισκέφτηκα και "χρονολογούνται" πλέον της δεκαετίας.
Αν βρεθείτε στην Ιρλανδία, επιδιώξτε να το επισκεφτείτε και να μην μείνετε μόνο στις pub, τον St. Patrick και τα περίφημα εργοστάσια ζυθοποιίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου