1 Απρ 2015

Ανθισμένες κερασιές, Cherry blossoms, Sakura

Οι ανθισμένες κερασιές του τίτλου της ανάρτησης δεν αναφέρονται στο στίχο από το τραγούδι του Σαββόπουλου "Το περιβόλι" ή τουλάχιστον θεωρώ ότι ο στιχουργός δεν είχε στο μυαλό του τις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας όταν έγραψε τους στίχους.

 Στην πραγματικότητα τα δένδρα αυτά δεν είναι κερασιές αλλά διάφορα είδη που με τον ερχομό της Άνοιξης ανθίζουν και δίνουν χαρακτηριστική εικόνα σε πάρκα, πλατείες καθώς και μέσα στην πόλη.
 Για την Ιαπωνία είναι μεγάλη γιορτή. Μετά την 21η Μαρτίου όλος ο κόσμος στη χώρα αναμένει πως και πως το ξεκίνημα της ανθοφορίας.  
 Είναι σύμβολο ευτυχίας, αφορμή για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων παντού. Ακόμα και καταστήματα στολίζουν τις βιτρίνες τους κατάλληλα, μικροί και μεγάλοι ξεχύνονται στα πάρκα και κάνουν πικ νικ, παίρνουν άδειες για να βρεθούν σε χώρους γραφικούς με πολλά δέντρα, διοργανώνονται φεστιβάλ. Για να ταξιδέψετε αυτή τη περίοδο στην Ιαπωνία πρέπει να έχετε κάνει κράτηση πολύ καιρό πιο πριν αλλιώς δύσκολα θα βρείτε κατάλυμα.
 Δοκιμάστε το επετειακό Sushi Sakura! 
 Μερικές μέρες μετά τα πέταλα αρχίζουν να πέφτουν και το αεράκι παρασύρει τα άνθη και τα σκορπίζει παντού δημιουργώντας μια νέα γραφική εικόνα. Ταυτόχρονα φαίνεται και το εφήμερο της ζωής και οι κύκλοι της σε συμβολικό επίπεδο. 
 Το Σακούρα έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες μουσικούς, ποιητές, πεζογράφους, ζωγράφους, χαράκτες ώστε να εκφραστούν με αφορμή το γεγονός αυτό.
 Τα χρώματα κυμαίνονται στις αποχρώσεις του λευκού ως ροζ και καμιά φορά πλησιάζουν το κόκκινο, αναλόγως του δέντρου αλλά και του φωτός και της ώρας της ημέρας. 
 Εκτός από την Ιαπωνία και άλλες χώρες έχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όχι όμως σε τέτοιο βαθμό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την Ουάσιγκτον πριν μερικά χρόνια την ίδια περίοδο. 
Ευτυχές Sakura Ιαπωνία!
Σημ. Οι φωτογραφίες είναι από το Τόκυο, πλην της τελευταίας που είναι λίγο έξω από την Οζάκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου