23 Ιουλ 2024

Ηλιοτρόπια στις όχθες του Δούναβη

Χωράφι με καλλιέργεια ηλιοτροπίων για παραγωγή ηλιόσπορου στη βόρεια Αυστρία, στις όχθες του Δούναβη. Εντυπωσιακή εικόνα λόγω των χρωμάτων. Με χαρά μοιράζομαι τις παρακάτω φωτογραφίες μαζί σας.




Ο Vincent Van Gogh αυτά τα φυτά έβλεπε ανθισμένα, τα μετέφερε στο ανθοδοχείο του, στην Αρλ και με τον χρωστήρα, τα πινέλα, τα χρωματά του, μας τα "χάρισε" να τα θαυμάζουμε και μαζί με αυτά και τον ίδιο.


15 Ιουλ 2024

Δύο ξένοι στην ίδια πλατεία

Σε κεντρικό σημείο της Αθήνας κοντά στην περιοχή Ρηγίλλης και δίπλα στο Ωδείο Αθηνών είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν, 33ου Προέδρου των ΗΠΑ. Μεγάλων διαστάσεων στιβαρό παρουσιάζει τον Πρόεδρο δυναμικό, με τα πόδια σε ελαφρά δίαταση και κρατώντας στο χέρι έγγραφο σε ρολό, φορώντας κοστούμι και παλτό έχοντας τον αέρα του ηγέτη του πλανήτη που επιβάλλεται με το δυναμισμό του.
Τοποθετήθηκε εκεί για να τιμήσει τον Πρόεδρο της χώρας για τη συμβολή του στην αποστολή βοήθειας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει γίνει πολλές φορές "στόχος" από διάφορους, παρόλα αυτά το άγαλμα συνεχίζει να στέκει στο ίδιο σημείο, με τα κυπαρίσσια και τα σιντριβάνια γύρω του.
Χάρυ Τρούμαν το άγαλμα στην όμόνυμη πλατεία
Στην άλλη άκρη της πλατείας, κοντά στη γωνία του τριγώνου, μπροστά από την Πρεσβεία της Ινδίας, ένα άγαλμα σαφώς πιο μικρό σε βάθρο χαμηλότερο του Τρούμαν, παρουσιάζεται με ελάχιστα ρούχα, σανδάλια κρατώντας ραβδί στο ένα χέρι και βιβλίο στο άλλο. Είναι το άγαλμα του Μαχάτμα Γκάντι. Μοιάζει εύθραυστος και αδύναμος αλλά με πνευματική - εσωτερική δύναμη. Η φιλοσοφία της μη βίας που πρέσβευε, έφερε αποτελέσματα (;). Η αγάπη, ειρήνη, ελευθερία θεωρούμενες πανανθρώπινες αξίες, που παραμένουν ξεχασμένες με την παρουσία του αγάλματος αυτού μας υπενθυμίζονται, ίσως υποσυνείδητα. Δεν ξέρω αν είναι παιχνίδια της τύχης ή έγινε εσκεμμένα - λόγω της Ινδικής Πρεσβείας - η τοποθέτηση του αγάλματος του Γκάντι δίπλα σε αυτό του Τρούμαν, οι συγκρίσεις όμως είναι αναπόφευκτες στον παρατηρητικό περαστικό.
Μαχάτμα Γκάντι στην πλατεία Τρούμαν, έξω από την Ινδική Πρεσβεία 

3 Ιουλ 2024

Αγροτικός οικισμός του μεσοπολέμου στη Ρόδο, San Marco

Οι φωτογραφίες είναι από το 2003 και τις ανέσυρα από το αρχείο μου. Τότε δεν είμαι σίγουρος το τί φωτογράφιζα ούτε καν θυμόμουν σε ποια περιοχή της Ρόδου ήταν. Οι εγκαταστάσεις αποτελούν δείγμα ιταλικής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής (1912 - 1947) με το συγκεκριμένο συγκρότημα να οικοδομείται το 1935. Βρίσκεται στο Νότιο τμήμα της Ρόδου κοντά στο χωριό Κατταβιά, λίγο πριν το Πρασσονήσι. Οι εγκαταστάσεις περιελέμβαναν κατοικίες, σχολείο, εκκλησία, αποθήκες. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη σηροτροφία (μεταξοσκώληκες), αμπελοκαλλιέργειες, σιτηρά, κτηνοτροφία. Ο οικισμός εγκαταλήφθηκε με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947. Η εκκλησία μετονομάστηκε σε Άγιος Πάυλος, γι' αυτό και θα το δείτε στους χάρτες ως Άγιος Παύλος. Δεν ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του San Marco σήμερα. 

Αγροτικός οικισμός San Marco στη Ρόδο

Το εσωτερικό της εκκλησίας

Καλιεργούμενη έκταση

Καμπαναριό και ρολόι

Η εκκλησία