11 Μαΐ 2020

Τα γλυπτά Άνω Πατησίων και Κυπριάδου

Στην προηγούμενη ανάρτηση εδώ αναφερθήκαμε στην "Κοιμωμένη" του Γιαννούλη Χαλεπά. Ο γλύπτης έχει τη δική του μαρμάρινη προτομή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Πλατεία Παπαλούκα στην Περιοχή Κυπριάδου του Δήμου Αθηναίων. Ο Χαλεπάς φαίνεται να ξεπροβάλλει μέσα από την πέτρα, το δεξί του χέρι κρατά σμίλη και ένα κλαδί με φύλλα και καρπούς, κοιτάζει εμπρός και κάπως χαμηλά, με όψη κάπως θλιμμένη. Το έργο είναι της Λουκίας Γεωργαντή.
Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα γλυπτά, όπως τα φωτογράφισα και τα βλέπετε παρακάτω, που έχουν στηθεί τη δεκαετία του 1960 και αρχές 1970.
Γιαννούλης Χαλεπάς
Το δεύτερο γλυπτό είναι το άγαλμα της Εύας, κοιτάζει προς τα κάτω, το κορμί σχηματίζει τόξο, στηρίζεται στο δεξί της πόδι ενώ το αριστερό είναι σε ελαφρά κάμψη. Τα χέρια είναι πίσω, το αριστερό ακουμπά στο βράχο και στο δεξί κρατά μήλο έτσι τονίζεται ο κορμός, σε συνδυασμό με την κάμψη του κεφαλιού προς τα κάτω που παρατηρεί τον όφι στη βάση του βράχου. Είναι έργο του γλύπτη Γρηγορίου Ζυγώλη, κατοίκου - εν ζωή - της περιοχής. Θα το θεωρούσαμε ένα από τα ωραιότερα γλυπτά της Αθήνας αν και όχι τόσο γνωστό.
Εύα
Η προτομή του Δημάρχου Αθηναίων Κωνστ. Νικολόπουλου έργο της γλύπτριας Κατερίνας Χαλεπά Κατσάτου, είναι στην ομώνυμη πλατεία στο άλλο άκρο της είναι η 'ΕΥΑ".
Κωνστ. Νικολόπουλος
Λίγο πιο πέρα στο προαύλιο της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει τοποθετηθεί η προτομή του Φώτη Κόντογλου, έργο του Μιχαήλ Ζερβού. Ο Φώτης Κόντογλου καταγόταν από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και σταδιοδρόμησε ως λογοτέχνης, ζωγράφος και Αγιογράφος. Και ο Κόντογλου κατοικούσε στην περιοχή αυτή. Στους μαθητές του, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται ο Εγγονόπουλος και ο Τσαρούχης.
Φώτης Κόντογλου
Τα Άνω Πατήσια φιλοξενούν την προτομή του "Άγιου των ελληνικών γραμμάτων", Σκιαθίτη κυρ' Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που μας παρατηρεί μέσα από το καταπράσινο περιβάλλον της ομώνυμης Πλατείας. Και αυτό έργο της γλύπτριας Λουκίας Γεωργαντή.
Η περιοχή είχε και κάποια έργα ακόμα που έχουν χαθεί. Στην αρχή της Λ. Γαλατσίου υπήρχε προτομή του Ναυάρχου Αθ. Πετμεζά, τώρα υπάρχει μόνο η βάση, καθώς εκλάπη και πουλήθηκε για το μέταλλο της.  Στο σταθμό του Ηλεκτρικού Άνω Πατησίων - Αγίας Βαρβάρας το σιντριβάνι που κάποτε φτιάχτηκε, έχει βανδαλιστεί και εγκαταλειφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου