Κοιτούσα τις αναρτήσεις μου και παρατήρησα την ετικέτα "dark tourism" Σκοτεινός τουρισμός έχει αποδοθεί στα ελληνικά. Είναι ο τουρισμός που έχει συνδεθεί με τραγωδίες και θάνατο. Θα πει κανείς, γιατί να επισκεφτώ ένα τέτοιο μέρος; Συνήθως είναι συνδεδεμένο με ιστορικά γεγονότα και μπορεί κανείς να αναλογιστεί το παρελθόν, τα συλλογικά λάθη και τους τρόπους αποφυγής. Ίσως και από απλή περιέργεια. Αναλογιζόμενος αυτά έψαξα στις φωτογραφίες μου και βρήκα την "Κοιμωμένη", έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Το έργο του 1878, βρίσκεται στο α΄ Νεκροταφείο Αθηνών ανάμεσα σε πολλά άλλα καλλιτεχνικά δείγματα και μνημεία.
Το άγαλμα παρουσιάζει την Σοφία Αφεντάκη ξαπλωμένη ολόσωμη, σε ένα ανάκλιντρο, επάνω σε τσαλακωμένα σεντόνια. Είναι φτιαγμένο από σε λευκό μάρμαρο. Το σώμα σχηματίζει αμβλεία γωνία μεταξύ του κορμού και των κάτω άκρων. Το κεφάλι γέρνει πίσω γυρισμένο ελαφρώς δεξιά και ακουμπά σε μαξιλάρι. Στο αριστερό χέρι κρατά έναν σταυρό τοποθετημένο στο ύψος του στέρνου, ενώ το άλλο χέρι ακολουθεί τη γραμμή της κλίνης και το αριστερό πόδι είναι ελαφρά ανασηκωμένο, το δεξί παρότι ελαφρώς λυγισμένο ακουμπά πάνω στο στρώμα. Φορά ένδυμα και είναι σκεπασμένη με σεντόνι, παρόλα αυτά η μορφή του σώματος διαγράφεται πολύ καλά. Ο Χαλεπάς φιλοτέχνησε μια ολόσωμη κοπέλα που έχει παραδοθεί στις αγκάλες του Μορφέα.
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς είναι εξαιρετικός γλύπτης και το συγκεκριμένο έργο του ίσως το ωραιότερο και σίγουρα το πιο ονομαστό. Γεννημένος στην Τήνο, με παράδοση μαρμαρογλυφεία και οικογένεια καλλιτεχνών ακολουθεί τα χνάρια της οικογένειας. Τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει δεν τον εμποδίζουν από το να σπουδάσει στην Αθήνα και το Μόναχο και να ζήσει 87 δημιουργικά έτη.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην αναμνηστική έκδοση για τους Νεοέλληνες Γλύπτες, 28-2-67, συμπεριέλαβαν το συγκεκριμένο έργο σε γραμματόσημο.
"Η κοιμωμένη" - Γιαννούλης Χαλεπάς |
Εγω δεν έχω καμιά αναστολή για dark tourism,αντίθετα μ αρεσει να βλέπω τέτοια έργα(ο,κ στις μέρες μας δεν συνηθίζονται τέτοια τέτοια ταφικά μνημεία) και θεωρώ οτι το Α.Νεκροταφείο της Αθήνας θαταν ιδανικό σαν μια υπαίθρια Πινακοθήκη!
ΑπάντησηΔιαγραφή