15 Δεκ 2017

Το κάστρο του Kotor

Κάθε φορά που σκέφτομαι να πιάσω το μολύβι ή το πληκτρολόγιο για να γράψω, στύβω το μυαλό μου τί τίτλο να βάλω, ποιες φωτογραφίες να επιλέξω, πώς να δομήσω το κείμενο. Κάποια από τα μέρη που έχω επισκεφτεί τα έχω βάλει στα προσεχώς των αναρτήσεων του ιστολογίου επειδή γράφω και σβύνω. Το Μαυροβούνιο ήταν ένα από αυτά που αποφάσισα να το ανασύρω από τον κατάλογο και να το αναδείξω. Τι να γράψω όμως; Ας μην γράψω πολλά οι φωτογραφίες μιλάνε, όποιος το επισκεφθεί θα βρει τα υπόλοιπα. Ξεκινάμε από τα ιστορικά: Ελληνική αποικία με το όνομα Ασκρήβιον, Κάταρο στα Ιταλικά και Κότορ στα Κυριλλικά. Η παλιά πόλη είναι μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Φυσικό λιμάνι της Αδριατικής ακτής, ήταν το κρυφό λιμάνι του στόλου της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
Ακρόπολη Καμπάνα Πύργος
Η πόλη διατηρεί τον αέρα άλλης εποχής, με τα επιβλητικά βουνά και τη γαλήνια θάλασσα να καθορίζουν το τοπίο ενώ τα τείχη που σκαρφαλώνουν προς τα πάνω συμπληρώνουν την εικόνα. Εντός των τειχών θα βρούμε πολλά παλάτια που τα έφτιαξαν κατά καιρούς όσοι σπουδαίοι πέρασαν από εκεί όπως ο Μέγας Ναπολέων, καθώς και άλλα πιο ταπεινά κτήρια από ναυτικούς, για θέρετρα αναψυχής. Μπαίνοντας από τη πύλη της θάλασσας συναντάμε μια πλατεία και στο άκρο της το ρολόι πάνω σε ένα πύργο. Αρκετές εκκλησίες και μοναστήρια αλλά και τα μουσεία Ναυτικό και γατών. Πολλά από τα κτήρια στεγάζουν σήμερα εστιατόρια, μπαρ, είδη δώρων και τουριστικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις.
Είσοδος στο Κάστρο, Δυτική Πύλη ή της θάλασσας. Ημερομηνία απελευθέρωσης και απόφθεγμα του Τίτο
Οι επιρροές της Βενετίας είναι παντού, το χαρακτηριστικό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου βρίσκεται σε πολλά από τα κτήρια και στα τείχη του κάστρου που τα ανέπτυξε, επέκτεινε και συντήρησε. 
Πύργος Ρολογιού της πόλης, στην κεντρική πλατεία
Ο επισκέπτης μπορεί να δει πολλά γραφικά χωριουδάκια στη γύρω περιοχή που προσεγγίζονται και από ξηρά και από θάλασσα, να ασχοληθεί με θαλάσσια σπορ αλλά και με πεζοπορίας, βόλτες με ποδήλατα και άλλες δραστηριότητες.
Η ανάβαση μέχρι την κορυφή των τειχών θα σας πάρει καμιά ώρα, ανάλογα και το ρυθμό σας αλλά θα αποζημιωθείτε με τη θέα. 
Καθεδρικός ναός του Αγ. Τρύφωνα

Τα στενά δρομάκια και η οχύρωση

Εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, Ορθόδοξη Μητρόπολη, ξεχωρίζει το τέμπλο με τις επιβλητικές Αγιογραφίες

Ορθόδοξη Εκκλησία Αγίου Λουκά

Σερβική Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Κατάστημα με τουριστικά ειδηΓραφικά στενά

Στο δρομάκι χωράνε και τα τραπεζάκια με δύο καρέκλες

Παραδοσιακό κουρείοΝτεκόρ σε πλατεία

Ο όρμος του λιμανιού. Τα κρουαζιερόπλοια συνήθως μένουν αρόδο και δεν δένουν σε προβλήτα

Οχυρό Γκούρντιτς

Και άλλη είσοδος μετά την πρώτη

Καθρέφτισμα του φωτός στα νερά

Πύλη Γκουρντιτς, Νότια Πύλη

Εικόνα από τη Νότια Πύλη προς τις οχυρώσεις

Βραδινή λήψη

Βράδυ, η οχύρωση από την πλευρά του ποταμού και επίστεψη τα φωτισμένα τείχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου