13 Δεκ 2017

Η Κρύα στη Λιβαδειά και οι πηγές της

Η περιοχή Κρύα της Λιβαδειάς είναι ένα κομμάτι της πόλης πολύ γραφικό εώς ονειρικό όλες τις εποχές του χρόνου αλλά ιδιαίτερα την περίοδο τέλος Φθινοπώρου αρχές του Χειμώνα κατά τη γνώμη μου. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ενσωμάτωσης και ήπιας εκμετάλλευσης του φυσικού τοπίου μέσα στον αστικό ιστό. Εκεί βρίσκονται οι πηγές του Ποταμού Έρκυνα του άλλου "θηλυκού" ποταμού της Ελλάδας μετά τη Νέδα. Από παντού ξεπετάγονται με ορμή νερά που ενώνονται σε ενα ποτάμι σχηματίζοντας εναλλαξ καταράκτες, ήρεμα και ορμητικά νερά. Τις όχθες του ποταμού ενώνουν πέτρινα γεφύρια, παντού υπάρχουν πλατάνια, και υδρόβια φυτά, νερόμυλοι που παλαιότερα εκμεταλλεύονταν την πίεση του νερού για την κίνηση των μηχανών.


Πλάτωμα που χρησιμοποιείται και για στάθμευση και απέναντι Συνεδριακό Κέντρο

 Η ιστορία του τόπου φτάνει πίσω στην αρχαιότητα, κάπου αναμεσα στους βράχους των πηγών υπήρχε το τριφώνειο μαντείο καθώς και ναός αφιερωμένος στο Δία. Το επιβλητικό κάστρο της περιοχής είναι καταλανικής περιοδου εξαιρετικό για την εποχή του με υπέροχη θέα του φαραγγιού.
 Λιγο πιο πάνω έχει κατασκευαστεί υπαίθριο θέατρο για συναυλίες και εκδηλώσεις κυρίως το Καλοκαίρι.
Ανηφορίζοντας, ακολουθούμε το πετρόστρωτο μονοπάτι που κατευθύνεται στο εξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ, από εκεί έχει θέα προς την πόλη ξεχωρίζοντας το κάστρο και το ρολόι.
 Τώρα τα Χριστούγεννα ο Δήμος οργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες, που ξεκίνησαν από τις 8 Δεκέμβρη με τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου. Αν βρεθείτε στη πόλη ή την περιοχή επισκεφτείτε το, έχει και πολύ καλό φαγητό στις γύρω ταβέρνες, το γνωστό στο πανελλήνιο σουβλάκι Λιβαδειάς.
Η πόλη προσφέρεται για ημερήσιες αποδράσεις από την Αθήνα αλλά και για Σαββατοκύριακο. Γύρω υπάρχουν πολλά πράγματα να δει ο επισκέπτης, αναλόγως τις προτιμήσεις του. Ενδεικτικά: Χαιρώνεια, Αράχωβα, Παρνασσός, Μονή Οσίου Λουκά, Δελφοί.
Από τη Λιβαδειά καταγόταν και ο Λάμπρος Κατσώνης, αξιωματικός του Ρωσικού στρατού που είχε πάρει μέρος στα Ορλωφικά και αργότερα ηγήθηκε στη, με αποτυχημένη έκβαση, Ναυμαχία της Άνδρου. Από εκεί είχε βγει και η παροιμιώδης φράση "Αν σ΄ αρέσει Μπάρμπα - Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο".
 

Το κάστρο της περιοχής, απομενάρι μεσαιωνικής περιόδου


Ένα από τα πολλά γλυπτά σε πέτρα στις όχθες του ποταμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου