18 Ιουλ 2017

Οδός Ιπποτών

Οδός Ιπποτών στη Ρόδο. Ο δρόμος που οδηγεί από το παλιό λιμάνι στο Καστέλλο ή Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου μέσα στη μεσαιωνική - παλιά πόλη. Αποτελεί από μόνος του αξιοθέατο. Στρωμένος με βότσαλο και χαμηλά πεζοδρόμια αριστερά και δεξιά, δέχεται πλήθος επισκεπτών αλλά και ντόπιων κάθε μέρα. Αριστερά και δεξιά υψώνονται κτίρια και πέτρινοι τοίχοι στο κιτρινωπό χρώμα της άμμου. Αν τον ξεκινήσετε από τη πλευρά της θάλασσας είναι ανηφορικός αν όμως φτάσετε στο Παλάτι από την παλιά πόλη θα τον κατεβείτε για να τον θαμάσετε. Η σημερινή οδός των Ιπποτών μας θυμίζει τη μεσαιωνική προέλευση μαζί με την ακμή της περιόδου εκείνης, πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η χάραξη είναι πολύ παλαιότερη καθώς από το ίδιο σημείο διέρχετο η οδός που οδηγούσε στο ναό του Ηλίου.
Η είσοδος στο Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου
Κατά μήκος της οδού είχαν δομηθεί τα καταλύματα (ξενώνες) των επτά εθνών που αποτελούσαν το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Σήμερα τα εκατέρωθεν κτίρια στεγάζουν κατά κύριο λόγο τα προξενεία κρατών, υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αν τύχει και δείτε το εσωτερικό τους εντυπωσιάζεστε.
Υπέρθυρο στο Γραφειο Πληροφοριών του Δήμου Ρόδου
Είτε είναι ηλιόλουστη ημέρα είτε βράδυ με φως από τα μεγάλα, μεταλλικά και ωραία σχεδιασμένα φανάρια, εντυπωσιάζεσαι και μεταφέρεσαι σε άλλη εποχή. Νομίζεις ότι από τη γωνία θα ξεπηδήσουν Ιππότες με πανοπλίες ή φανταχτερές ενδυμασίες με το μεγάλο χαρακτηριστικό σταυρό στο μέρος του θώρακα, θα διασταυρωθείς με έφιππους που θα σε καλοχαιρετίσουν και θα ακούς τις οπλές των αλόγων να πατούν στα βότσαλα και τους λίθους, το θαλασσινό αεράκι θα φέρει τη γεύση του ιωδίου και του αλατιού, οι ψηλοί πέτρινοι τοίχοι δεν θα αφήσουν τους ήχους της διασκέδασης των τουριστών να φτάσουν στα αυτιά σου, το ποίημα όμως Καλλιπάτειρα του Μαβίλη θα σου θυμίσει ότι είσαι στη Ρόδο με την μακραίωνη ιστορία της.
Πόλη,  μνημείο της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς UNESCO
Το ταξίδι στο χρόνο σταματά, ανοίγεις τα μάτια να παρατηρήσεις λεπτομέρειες αρχιτεκτονικές σε καλοσυντηρημένα κατασκευάσματα. Επιβλητικά και μεγαλοπρεπή κτίρια που ταυτόχρονα κρατούν το μέτρο χωρίς ακραία στοιχεία. Θύρες, τόξα, επιτύμβιες πλάκες, ενέθετα οικόσημα, θυρεούς και διακοσμητικά σκαλίσματα.
Το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν το νοσοκομείο των Ιπποτών
Αν αποφασίσετε να κάνετε τη βόλτα σας στην παλιά πόλη της Ρόδου, φορέστε άνετα, στρωτά παπούτσια και ξεχάστε τα ψηλοτάκουνα γιατί θα τα αφήσετε στα λιθόστρωτα ή βοτσαλωτά δρομάκια.
Ένθετο στον τοίχο
Και μια γενική παρατήρηση: Ο Δήμος πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την καθαριότητα, τη λελογισμένη χρήση των οχημάτων στη παλιά πόλη μαζί με την απομάκρυνση των κάθε λογής επαιτών. Είναι βέβαια δύσκολο να τρέχεις πίσω από κάθε τουρίστα και να κυνηγάς κάθε ντόπιο που θέλει να κάνει τη δουλεία του (δικαίως ή όχι) αξίζει όμως την προσπάθεια. Αλλιώς η οδός Ιπποτών θα καταλήξει σε οδό "επαιτών". 
Ένθετο στον τοίχο

Οροφή δομημένη με λίθους

Οδός Ιπποτών Knights' Street

Εσωτερική αυλή

Ιππότης, γλυπτό σε μαρμαρινη πλάκα

Κλιμακοστάσιο

Κρήνη στον προαυλιο χώρο, κατάλυμα Ιταλίας

Εσωτερική αυλή

Ναός Αγίας Τριάδας

Θύρα, παράθυρο, βουκαμβίλια που επιστέφει την είσοδο

Παράδρομος

Επεξηγηματική πινακίδα για την οδό Ιπποτών

Θύρες, καταλυμα Ισπανίας

Σε βλέπω...

Εντυπωσιακή θύρα με πιο εντυπωσιακά οικόσημα και θυρεούς. Auberge de Provence

Παράπλευρη είσοδος

Τοξωτή, γοτθική, πετρινη είσοδος

Οδός Ιπποτών στο ψηλότερο σημείο της, στην εισοδο του Παλατιού - Λότζια

Το Παλάτι. Άποψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου