3 Οκτ 2012

Περίπατοι στη Γενεύη

Κοσμοπολίτισα και πανέμορφη, η Γενεύη είναι η δευτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας μετά τη Ζυρίχη με περίπου 200.000 κατοίκους. Βρίσκεται στα Δυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, χτισμένη στην ομώνυμη Λίμνη ή αλλιώς Λεμάν, αποτελώντας διπλωματικό και οικονομικό κέντρο.
Αεροπλάνα της Swiss έτοιμα να αναχωρήσουν
Είναι φιλική στους πεζούς και τους ποδηλάτες και εξυπηρετείται από πυκνό δίκτυο συγκοινωνίας (τραμ, τρένο, τρόλεϋ, λεωφορείο). Φτάνοντας στο αεροδρόμιο μπορείς να πάρεις εισιτήριο για δωρεάν μετακίνηση 80' στα Μέσα Μεταφοράς επιδικνύοντας το με την κάρτα επιβίβασης του αεροπλάνου. Σε 7' με το τρένο βρίσκεσαι στον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό Cornavin.
Ο πίδακας (jet d' eau)
Ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης αποτελεί ο πίδακας νερού στην άκρη της Λίμνης. Είναι σήμα κατατεθέν και πρωτολειτούργησε το 1886. 
Ο πίδακας (jet d' eau)

Πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τον  πίδακα

Κύκνοι, πάπιες και άλλα πουλιά στη Λίμνη Leman
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και 140 μέτρα. Έχει ωράριο λειτουργίας και το βράδυ φωτίζεται με χρωματιστούς προβολείς.
Ο πίδακας (jet d' eau)

Ο φάρος δίπλα στον πίδακα

Ο πίδακας (jet d' eau) και όργανο υπολογισμού του ύψους του νερού
Η παραλίμνια περιοχή εκατέρωθεν του πίδακα είναι πολύ γραφική. Δεξιά είναι το πάρκο των Eaux - vives, ενώ αριστερά οι Αγγλικοί κήποι που καταλήγουν στο περίφημο ρολόι με τα λουλούδια.
Ο πίδακας (jet d' eau)

Συντριβάνι στους Αγγλικούς κήπους
Το φημισμένο ρολόι με τα λουλούδια
Το ρολόι αποτελεί έργο τέχνης, τεχνολογίας αλλά και ανθοκομικής. Κατασκευάστηκε το 1955, αποτελείται από οκτώ κύκλους και χιλιάδες φυτά που ανανεώνοναι αναλογα την εποχή. Ο δείκτης των δευτερολέπτων λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο με μήκος που ξεπερνά τα 2,5 μέτρα. Από εκεί ταμπέλες μας καθοδηγούν στο ναό της Μαγδαληνής και λίγο πιο πάνω βρίσκεται ο Καθεδρικός ναός της Γενεύης του Αγίου Πέτρου.
Βιτρίνα με σοκολατάκια και άλλα γλυκίσματα

Εστιατόρια στη παλιά πόλη
Αν πεινάσατε έχει αρκετά γραφικά εστιατόρια στην περιοχή γι όλα τα γούστα και τα βαλάντια. 
Ο Καθεδρικός ναός του Αγ. Πέτρου

Ο Καθεδρικός ναός του Αγ. Πέτρου. Από το καμπαναριό έχεις θέα σε ολόκληρη τη πόλη

Το περεκκλήσιο του Ιωάννη Καλβίνου

Δρόμος στην παλιά πόλη

Λουλούδια σε εσωτερική αυλή

Συντριβάνι στη παλιά πόλη
Για να χωνέψετε, κατεβείτε περπατώντας προς την πλατεία Neuve. Εκεί μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας σε ένα από τα πολυάριθμα γραφικά καφέ.
Η πλατεία Neuve
Μπείτε στο πάρκο Bastian. Εκεί θα συναντήσετε αρκετούς να παίζουν σκάκι και ντάμα με τα υπερμεγέθη πιόνια. 
Στο πάρκο Bastion κάποιοι παίζουν σκάκι 

Αν έχετε σκύλο πληρώνετε στην εφορία έξτρα μέλος στην οικογένεια  και όταν το βγάζετε βόλτα οφείλετε να μαζεύετε  ότι τυχόν αφήσει, στα ειδικά σακουλάκια

Το τείχος της Μεταρρύθμισης
Συνεχίστε τη βόλτα σας μέσα στο πάρκο και στα αριστερά σας είναι το τείχος της θρησκευτικής - Πρωτεσταντικής μεταρρύθμισης (reformation wall) και τα αγάλματα των πρωταγωνιστών της. Φτιάχτηκε το 1909 και έχει μήκος περίπου 20 μέτρα.
Το τείχος της Μεταρρύθμισης

Το τείχος της Μεταρρύθμισης

Στο πάρκο Bastion

Στο πάρκο Bastion

Στις στάσεις του τραμ εκτός από τον κόσμο περιμένουν και αγάλματα.
Ο κύριος με τη βαλίτσα και το παλτό και η κυρία με με τη βαλίτσα και το τσντάκι

Στις στάσεις του τραμ εκτός από τον κόσμο περιμένουν και αγάλματα
Ένας πάει, άλλος έρχεται με τα χέρια στις τσέπες.

Στις στάσεις του τραμ εκτός από τον κόσμο περιμένουν και αγάλματα.
Η κυρία "ανοίγει τη μεγάλη τσάντα, βγάζει το μικρό τσαντάκι..."

Στις στάσεις του τραμ εκτός από τον κόσμο περιμένουν και αγάλματα.
-Επιτρέπεται να καθίσω δίπλα σας;

Στις στάσεις του τραμ εκτός από τον κόσμο περιμένουν και αγάλματα.
Πολύ αναπαυτικό παγκάκι. Εδώ θα μείνω για πάντα...
Κουραστήκατε; Πάτρε βαθιά ανάσα. Δεν τελειώσαμε ακόμα. συνεχίστε στην πλατεία Plainpalais. Εκεί τα πρωινά παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους τυροκομικά, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα κα. Τετέρτες και Σάββατα η υπαίθρια αγορά εμπλουτίζεται με περισσότερα πράγματα, αντίκες, προϊόντα από δευτερο χέρι και κάθε λογής ευκαιρίες. Στη μία άκρη έχει φτιαχτεί εντυπωσιακή πίστα για skate.
Πλατεία Plainpalais

Πλατεία Plainpalais. Η πίστα του Skate
Από εκεί περνάει το τραμ 12 για να πάτε στο Carouge. Εναλλακτικά μπορείτε να περπατήσετε, είναι δύο με τρία χιλιόμετρα. Το Carouge είναι προάστιο που έχει κρατήσει τον αέρα και το χρώμα μιας άλλης εποχής. Σπίτια και μαγαζιά ισόγεια ή διόροφα με ατμάσφαιρα μεσογειακή που αναπτύχθηκε από το 18ο αιώνα και μετά. Σήμερα βρίσκονται εκεί σύγχρονες γκαλερί, παλαιοπωλεία, πολλά εστιατόρια, πάμπ και καφέ. Στο Carouge θα μπορούσατε να αφιερώσετε και ολόκληρη τη μέρα σας αν έχετε χρόνο, όπως και εγώ θα μπορούσα να κάνω ξεχωριστή ανάρτηση.
Δρομος στο Carouge

Στο Carouge

Στο Carouge

Στο Carouge. Ταμπέλες για μουσείο και σχολείο

Στο Carouge γραφικά καφέ πάνω στον κεντρικό δρόμο

Βιτρίνα με αναμνηστικά

Στο Carouge. Πεζόδρομος

Στο Carouge. Ταμπέλα του Δήμου: Ευχαριστούμε που σκέφτεστε όσους κοιμούνται. -Να σας προσφέρω μια μπύρα;

Στο Carouge. Ταμπέλα

Στο Carouge. Εκκλησία

Στο Carouge. Εκκλησία

Στο Carouge. Συντριβάνι

Στο Carouge. Ο κεντρικός δρόμος

Στο Carouge. Μεταλλικό λιοντάρι γλυπτό

Στο Carouge

Το ποτάμι που χωρίζει το Carouge από τη Γενεύη

Στε κέντρο της πόλης
Αν σας ενδιαφέρει η επιστήμη, μισή ώρα μακρυά από το κέντρο βρίσκεται το Cern, έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας. Τις καθημερινές λειτουργεί πωλητήριο, μουσείο και οργανώνονται περιηγήσεις κατόπιν συνενοήσεως (όταν δεν διεξάγονται πειράματα). Λίγα μέτρα πιο πέρα είναι τα σύνορα και τα τελωνεία Ελβετίας - Γαλλίας.
Cern. Τα σύνορα και τα τελωνεία Ελβετίας και Γαλλίας

Ενοικίαση ποδηλάτων μέσα στο Cern

Cern. Ο χώρος πληροφόρησης

Cern. Γλυπτό

Cern. 
Η Γενεύη φέτος γιορτάζει τα 300 χρόνια από τη Γέννηση του Jean Jacques Rousseau και με εγκαταστάσεις σε επτά διαφορετικά σημεία παρουσιάζεται η ζωή και το έργο της μεγάλης προσωπικότητας του Διαφωτισμού. Διαχρονικές θεωρίες που διατυπώθηκαν και εκφράστηκαν στα έργα του (όπως το "κοινωνικό συμβόλαιο") έχουν φτάσει ως τις μέρες μας.
Αγαλμα του Jean Jacques Rousseau

Άποψη Γενεύης
Μια βόλτα με το καραβάκι στη λίμνη, επιτρέπει να θαυμάσει κανείς την πόλη από άλλη οπτική γωνία.
Άποψη Γενεύης. Στο βάθος ο Καθεδρικός του Αγ. Πέτρου

Κήπος στο μνημείο Brunswick
Το Μνημείο του Brunswick αποτελεί αντίγραφο των τύμβων Scaliger στη Βερόνα.
To μνημείο Brunswick
Η Γενεύη αποτελεί έδρα πολλών Παγκόσμιων Οργανισμών με εξέχουσα θέση τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Το τράμ 15 καταλήγει στο Nation, σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ μέσα στο πάρκο με θέα προς τη λίμνη. Κάποιες μέρες υπάρχει πρόγραμμα οργανωμένων περιηγήσεων. Δίπλα βρίσκεται ο βοτανικός κήπος.
Εισοδος των γραφείων του ΟΗΕ. Πολύ βροχή...

Τα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους πρόσφυγες,  μέσα από το βρεγμένο τζάμι
Άλλες κοντινές επιλογές για βόλτα είναι η Λωζάνη, το Μοντραί, το Σαμονί (Chamonix), to Gstaad και πολλά άλλα θέρετρα χειμερινού τουρισμού. Οι αγορές της Γενεύης θεωρούνται ποιοτικές και ακριβές. Στα φημισμένα Ελβετικά προϊόντα συγκαταλλέγονται οι σοκολάτες, τα τυριά, οι σουγιάδες και ασφαλώς τα ρολόγια. Αν το πορτοφόλι σας δεν αντέχει τα τελευταία δοκιμάστε τουλάχιστον τα πρώτα. Για τη διαμονή σας ξενοδοχεία υπάρχουν πολλά, αν είστε και λίγο τολμηροί δοκιμάστε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Η ένωση ξενοδόχων παρέχει δωρεάν τη κάρτα μετακινήσεων στα μέσα μεταφοράς για τις μέρες παραμονής σας στην πόλη. Αν το κόστος διαμονής ήταν μικρότερο θα μέναμε περισσότερο...
Και κάτι τελευταίο για να κλείσω: Οι φωτογραφίες είναι μέτριες επειδή τη μέρα που έκανα τη βόλτα είχε βαρυά συννεφιά και βροχερό καιρό. Ημουν προετοιμασμένος για καλύτερα!
Να περάσετε ωραία και όταν γυρίσετε με το καλό, φέρτε και κανένα σοκολατάκι προς τα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου