21 Οκτ 2012

Το Λιοντάρι της Αμφίπολης


Το Λιοντάρι της Αμφίπολης στο βάθρο του
Στον παλιό δρόμο από την Καβάλα προς την Θεσσαλονίκη στο ύψος της γέφυρας του Στρυμώνα στη δυτική όχθη του ποταμού βρίσκεται το λιοντάρι της Αμφίπολης. Πρόκειται για ένα πέτρινο λιοντάρι μεγάλων διαστάσεων τοποθετημένο σε αντίστοιχο βάθρο. Κάθεται στη βάση του με λυγισμένα τα πίσω πόδια και τεντωμένα τα μπροστινά. Σύμφωνα με την αναρτημένη πληροφοριακή πινακίδα της ΚΗ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων πρόκειται έργο επιτάφιας πλαστικής του 4ου αιώνα π.Χ. που πιθανότερα είχε στηθεί προς τιμήν του Λαομέδοντα, ναυάρχου του Μ. Αλέξανδρου από τη Λέσβο, που είχε εγκατασταθεί στην Αμφίπολη.
Η γέφυρα του Στρυμώνα όπως φαίνεταια από το στρατιωτικό φυλάκιο που υπήρχε και τώρα έχει μετατραπέι σε καφενείο
Τα κομμάτια του μνημείου εντοπίστηκαν από Έλληνες στρατιώτες το 1912, όπως γράφει η σχετική αναφορά της 7ης Μεραρχίας του Ελληνικού Στρατού. Το 1916 Άγγλοι στρατιώτες στην περιοχή επιχείρησαν να τα μεταφέρουν ακτοπλοϊκώς στην πατρίδα τους αλλά η προσπάθειά τους ματαιώθηκε καθώς δέχτηκαν Βουλγαρική επίθεση. 
Το Λιοντάρι της Αμφίπολης στο βάθρο του
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης υπάρχει αντίστοιχο λιοντάρι, όχι όμως τέτοιων διαστάσεων. Το αξιοπερίεργο για τον προσεκτικό παρατηρητή είναι ότι το λιοντάρι της Αμφίπολης δεν έχει γλώσσα! Για να επισκεφτείτε το σημείο που έχει και χώρο στάθμευσης θα πρέπει να κάνετε παράκαμψη της εγνατίας οδού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου