8 Δεκ 2010

Πέτρινος χιλιομετρικός δείκτης στη Λαμία


Ο προσεκτικός παρατηρητής - περιηγητής που θα βρεθεί στη Λαμία, στην Πλατεία Ελευθερίας, βλέπει τη πέτρινη στήλη με χαραγμένο το 212 στριμωγμένη ανάμεσα στις πλάκες του πεζοδρομίου, κτήρια, καφετέριες και τέντες. Αναρωτιέται: "Καλά, πώς γλίτωσε αυτό; Θα ήταν πολύ δύσκολο να το καταστρέψουν και ξέμεινε".
Η πέτρα αυτή είναι χιλιομετρικός δείκτης και γράφει την απόσταση σε χιλιόμετρα από την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Δεν έχω ξαναδεί τελευταία αλλού, ίσως να έχουν ξεμείνει μερικές ακόμα στη Παλαιά Εθνική Οδό (Αθήνα , Ελευσίνα, Θήβα) αλλά και εκεί με τις βελτιώσεις που γίνονται δεν είμαι και πολύ σίγουρος.
Η Ιστορία τους ξεκινά από πολύ παλιά. Αποτελούν τα λεγόμενα ορόσημα ή οδοδείκτες, λέξεις που χρησιμοποιούνται ως τις μέρες μας με μεταφορική σημασία. Στην αρχαιότητα υπήρχαν οι "Ερμές" ή Ερμαϊκές στήλες". Στα ρωμαϊκά χρόνια η η σήμανση των οδών γινόταν με αυτό τον τρόπο (πάνω σε πέτρα). Ο όρος milestone έχει διατηρηθεί στο αγγλικό λεξιλόγιο ως και σήμερα τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Στην Εγνατία Οδό, όπου σώζονται τμήματα, υπάρχουν και οι "δείκτες".
Σήμερα, οι πέτρινοι χιλιομετρικοί δείκτες έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικά ταμπελάκια πράσινα ή μπλε με αντανακλαστικές ιδιότητες για να είναι ορατά και τη νύχτα. Έχω την αίσθηση ότι στην επόμενη ανακαίνιση της καφετέριας η τέντα θα επεκταθεί και ένας μικρός προβολές θα πάρει τη θέση του πέτρινου δείκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου