30 Νοε 2010

Το Ιμαρέτ στην Καβάλα

Το Ιμαρέτ φτιάχτηκε από τον Μεχμέτ Αλή ως αντίδωρο στην πόλη που μεγάλωσε. Αποτελούσε ένα είδος πολυκέντρου της εποχής εκείνης. Δηλαδή συνδύαζε ιεροσπουδαστήριο - ιεροδιδασκαλείο, νοσοκομείο, πτωχοκομείο. Σήμερα ανήκει στο Αιγυπτιακό κράτος (γι' αυτό και η Αιγυπτιακή σημαία δίπλα από την Ελληνική στην είσοδό του) και έχει ενοικιασθεί και χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο πολυτελείας με το ίδιο όνομα.
Περνώντας το κατώφλι νιώθεις ότι μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο. Αφήνεις την πολύβουη πόλη και αισθάνεσαι την αύρα της γαλήνης και ηρεμίας. Σε αυτό έχει φροντίσει βέβαια και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου και η οικογένεια της που με πολύ προσοχή και μεράκι ανακαίνισαν - αναπαλαίωσαν όλο το χώρο σεβόμενοι και αναδεικνύοντας την ιστορία του.
Το καλωσόρισμα στη είσοδο

Οι μολύβδινοι θόλοι αποτελούν ιδιαίτερο σημείο και ξεχωρίζουν από το λιμάνι και τα άλλα σημεία της πόλης που είναι ορατό.

"Έκτισε τώρα έναν εξαιρετικό Μεντρεσέ που τα πλεονεκτήματά του ο κάλαμος μου, δεν μπορεί να περιγράψει..."

Ευρύχωροι διάδρομοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα ευωδιάζουν από τις μυρωδιές των κήπων.

Τα αιωνόβια δέντρα συμπληρώνονται από νεαρούς θάμνους και αρωματικά φυτά που δένουν αρμονικά στο περιβάλλον Τα νερά κυλούν στις λιμνούλες και τους πίδακες και δίπλα τα τραπεζάκια για να απολαύσει κανείς το ποτό ή το αφέψημά του, να διαβάσει ένα βιβλίο ή να συζητήσει με φίλουςΦωτιστικό στον τοίχο
Τυχαία σύνθεση με παλιά και νέα υλικά
Οι γλάστρες με τις γαρδένιες δίπλα σε χαλκωματένια καζάνια
Το νερό κυλά στα αυλάκια και καταλήγει στη στέρνα Το κελάρι που φυλάσσονταν τα αγαθά έχει αναπαλαιωθεί και διατηρηθεί στην αρχική του μορφή

"Με σκοπό να δώσει τροφή σε όσους το ζητούν, έφτιαξε τώρα ένα νέο Ιμαρέτ" Ιδιωτική αυλή ενός δωματίου "Στο εσωτερικό του υπάρχει σχολείο και βιβλιοθήκη με τάξη..."
" Να αναζητάς τη γνώση όπου και αν βρίσκεται..."

"Πόσα θαυμάσια δωμάτια με τιμή ανέγειρε!"
Λεπτομέρεια από περιστερώνα στη κορυφή ανάμεσα σε δύο καμάρες

Σημ. Οι υδατογραφίες είναι από το λεύκωμα του Imaret και τα κείμενα με γαλάζιο είναι απόσπάσματα από επιγραφές που υπάρχουν στο κτίσμα έργα του ποιητή της εποχής Καλαμπί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου