28 Δεκ 2022

Οι καταρράκτες της Έδεσσας

 Το δημοφιλέστερο μέρος της περιοχής και οι πιο γνωστοί καταρράκτες στην Ελλάδα. Στην ουσία δεν είναι ένας αλλά 12 καταρράκτες, κάποιοι ορατοί κάποιοι άλλοι κρυμμένοι στην πυκνή βλάστηση, που δημιουργούνται από τα νερά του Εδεσσαίου ποταμού. Είναι πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες και σε συνδιασμό με το πάρκο είναι ένα ωραίος, ξεχωριστός τόπος αναψυχής. Έχει υπέροχη θέα προς τον κάμπο. Κατά καιρούς τα ορμητικά νερά έχουν "χρησιμεύσει" για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ως κινητήριος δύναμη για εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και βυρσοδεψίας, στις μέρες μας όμως μόνο τουριστικά αξιοποιούνται.

Έδεσσα, καταρράκτης

27 Δεκ 2022

Γέφυρα Δουκίσσης Πλακεντίας

Στα Μελίσσια του Δήμου Πεντέλης, βρίσκεται η γέφυρα της Δουκίσσης της Πλακεντίας κατά κόσμον Sophie de Marbois-Lebrun, που ενώνει τις δύο όχθες του ρέματος του Χαλανδρίου. Η γέφυρα που ονομάστηκε προς τιμήν της Πλακεντίας που ανέλαβε το κόστος, κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 1836, με σχέδια του μηχανικού Αλεξάνδρου Γεωργαντά. Είναι πεντάτοξη γέφυρα, κατασκευασμένη από πεντελικό μάρμαρο. Έχει μέγιστο ύψος 10 περ. μέτρα, μήκος 40 μέτρα και το πλάτος της είναι 4 μέτρα. Πιθανόν στο σημείο να υπήρχε αρχαιότερη γέφυρα χωρίς όμως να σώζεται κάποιο στοιχείο της. 
Η γέφυρα είναι σε χρήση ακόμη και σήμερα, με παρεμβάσεις σύγχρονες, όπως η ασφαλτόστρωση και τα τσιμεντένια στηθαία, χωρίς να σέβονται πάντοτε την αισθητική, ίσως και την ασφάλεια. Ο περιβάλλων χώρος δεν είναι τόσο προσεγμένος, σκουπίδια, μπάζα και φερτά υλικά στην κοίτη. Σήμερα και ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια πάνω της.  
Η γέφυρα Δουκίσσης Πλακεντίας, από το πλάι

Η γέφυρα από χαμηλά, διακρίνεται η πλούσια βλάστηση




Άποψη από την κοίτη του ποταμού


14 Δεκ 2022

Γεώργιος Ιβανώφ, Θεσσαλονίκη και Πολωνία

Στην προηγούμενή μας ανάρτηση, αναφερθήκαμε σε μνημεία της Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τρίτες χώρες. Ήταν παράλειψη, που διορθώνουμε, η μη αναφορά στο Γεώργιο Ιβανωφ.
Γεννήθηκε, σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου, στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός στον Ρωσικό - Τσαρικό στρατό και στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε λόγω της μητέρας του που έκανε 2ο γάμο με τον Έλληνα Ι. Λαμπρινιάδη. Σπούδασε στο Βέλγιο και τη Γαλλία και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αθλητής του Ηρακλή στο ποδόσφαιρό, την κολύμβηση και το πόλο με πολλές διακρίσεις. Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως με αφορμή την είσοδο της Γερμανίας στην Πολωνία εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε κατά των Γερμανών με το ΕΑΜ, εκπαιδεύτηκε από τους Άγγλους στη Μέση Ανατολή. Συνελήφθη όμως από τους Γερμανούς ναζί στην Αθήνα και εκτελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου 1943. Μικρή ζωή αλλά συμπυκνωμένη.
Μετά θάνατον τιμήθηκε από την Πολωνία την Ελλάδα και την Αγγλία για τους αγώνες του για την Ελευθερία. Ο Ηρακλής έξω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ έχει τοποθετήσει την προτομή του και έχει ονομάσει το γήπεδο προς τιμήν του (φωτογραφία παρακάτω) και στη Θεσσαλονίκη στη στο ομώνυμο πάρκο στην περιοχή της Ξηροκρήνης υπάρχει το άγαλμά του σε φυσικό μέγεθος με τα χέρια ανοικτά και δεμένα σε πασάλους λίγο πριν την εκτέλεσή του. Φαίνεται υπερήφανος και άφοβος να ατενίζει το θάνατο που πλησιάζει. Στη βάση του, στο πλάι υπάρχουν δύο πλάκες γραμμένες στα Ελληνικά και Πολωνικά με αφιέρωση στη μνήμη του από Πολωνούς και Έλληνες.
Προτομή του Ιβανώφ στο Ivanofeio Sports Arena του Ηρακλή

Άγαλμα του Ιβανώφ στο ομώνυμο Πάρκο

3 Δεκ 2022

Θεσσαλονίκη, επιλεγμένα μνημεία

 Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μερικά μνημεία που αναφέρονται σε σχέσεις με τρίτες χώρες και λαούς, μερικές από τις οποίες έχουμε αναφέρει σε άλλες αναρτήσεις. Αυτά που βρήκαμε στην τελεταία περιπλάνησή μας στη συμπρωτεύουσα, παρουσιάζονται παρακάτω. Αν κάποιος γνωρίζει και άλλα ακόμη στην πόλη, ας μας το αναφέρει, να τα συμπληρώσουμε.

Αρχική φωτογραφία το μνημείο των Ελλήνων, Εβραίων, θυμάτων του ολοκαυτώματος. Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας κοντά στο λιμάνι. Αναπαριστά μια επτάφωτη λυχνία και ανθώπινες φιγούρες να πέφτουν. 

Ακολουθεί ο αρμενικός Σταυρός στην Τσιμισκή, μπροστά από την Αρμενική Εκκλησία. Για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και τη στήριξη μετά την γενοκτονία. Ξεχωριστή ανάρτηση είχε γίνει εδώ

Στη συνέχεια το μνημείο του ρωσικού ναυτικού στην παραλία. Τσιμεντένιος σταυρός με τη μορφή του Χριστού στο κέντρο, την Παναγία, Άγιο Ιωάννη και αγγέλους περιμετρικά και τέσσερις Αγίους στη βάση του.

Τέλος, το μνημείο ελλήνων πεσόντων Κορέας, πέτρινη αναπαράσταση ναού - παγόδας με φυτικό ανάγλυφο διάκοσμο και δράκους. Γύρω υπάρχουν τέσσερεις στήλες με τα ονόματα των πεσόντων. Και αυτό στην παραλία. Για τα μνημεία των Ελλήνων πεσόντων στην Κορέα είχαμε γράψει εδώ.

Το μνημείο των θυμάτων Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης

Ο χαρακτηριστικός Αρμενικός σταυρός προς τιμήν της Ελλάδας και των ΗΠΑ

Μνημείο Ρωσικού Ναυτικού

Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων Κορέας


1 Δεκ 2022

Παιχτης baseball

Κάποιους καλλιτέχνες τους παρουσιάζει επανειλημμένα το ιστολόγιο αυτό και ο λόγος είναι η παρουσία των έργων τους σε δημόσιους χώρους. Μια από τους καλλιτέχνες είναι η Niki de Saint Phalle που έργα της έχω δείξει εδώ  για το Λουξεμβούργο και εδώ για το σιδηροδρομικό σταθμό της Ζυρίχης. Ο παίχτης του Μπέιζμπολ #19 βρίσκεται σε κεντρικό πάρκο δίπλα στη θάλασσα στο Σαν Ντιεγκο της Καλιφόρνιας. Δεν είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο, ούτε ίσως το καλύτερο αλλά είναι κάτι το ξεχωριστό. Είναι κατασκευασμένο το 1999 από γυαλί, ατσάλι, fiberglass, ρητίνες, πέρωματα, κεραμεικά, καθρέπτες με κυρίαρχα χρώματα το μπλε και ασημί στο κάτω μέρος, το κόκκινο στο άνω. Ο παίχτης με το 19 είναι ο Tony Gwynn δημοφιλής στις ΗΠΑ, όπως και το baseball. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το σούρουπο και σου δίνει την αίσθηση της κίνησης. 
#19 Baseball Player στο San Diego
Ενημέρωση 2-2023. Φωτογραφία από το ίδιο σημείο, την ημέρα, από το αρχείο μας.