Στην προηγούμενή μας ανάρτηση, αναφερθήκαμε σε μνημεία της Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τρίτες χώρες. Ήταν παράλειψη, που διορθώνουμε, η μη αναφορά στο Γεώργιο Ιβανωφ.
Γεννήθηκε, σαν σήμερα 14 Δεκεμβρίου, στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός στον Ρωσικό - Τσαρικό στρατό και στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε λόγω της μητέρας του που έκανε 2ο γάμο με τον Έλληνα Ι. Λαμπρινιάδη. Σπούδασε στο Βέλγιο και τη Γαλλία και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αθλητής του Ηρακλή στο ποδόσφαιρό, την κολύμβηση και το πόλο με πολλές διακρίσεις. Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως με αφορμή την είσοδο της Γερμανίας στην Πολωνία εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση και πολέμησε κατά των Γερμανών με το ΕΑΜ, εκπαιδεύτηκε από τους Άγγλους στη Μέση Ανατολή. Συνελήφθη όμως από τους Γερμανούς ναζί στην Αθήνα και εκτελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου 1943. Μικρή ζωή αλλά συμπυκνωμένη.
Μετά θάνατον τιμήθηκε από την Πολωνία την Ελλάδα και την Αγγλία για τους αγώνες του για την Ελευθερία. Ο Ηρακλής έξω από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ έχει τοποθετήσει την προτομή του και έχει ονομάσει το γήπεδο προς τιμήν του (φωτογραφία παρακάτω) και στη Θεσσαλονίκη στη στο ομώνυμο πάρκο στην περιοχή της Ξηροκρήνης υπάρχει το άγαλμά του σε φυσικό μέγεθος με τα χέρια ανοικτά και δεμένα σε πασάλους λίγο πριν την εκτέλεσή του. Φαίνεται υπερήφανος και άφοβος να ατενίζει το θάνατο που πλησιάζει. Στη βάση του, στο πλάι υπάρχουν δύο πλάκες γραμμένες στα Ελληνικά και Πολωνικά με αφιέρωση στη μνήμη του από Πολωνούς και Έλληνες.
Προτομή του Ιβανώφ στο Ivanofeio Sports Arena του Ηρακλή |
Άγαλμα του Ιβανώφ στο ομώνυμο Πάρκο |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου