11 Αυγ 2022

Το φαράγγι των ερημητών, Αγιοφάραγγο

Στη νότια πλευρά της Κρήτης στο νομό Ηρακλείου υπάρχει ένα όχι και τόσο γνωστό φαράγγι που καταλήγει στο Λυβικό Πέλαγος. Είναι το Αγιοφάραγγο - για τους μυημένους - και η ομώνυμη παραλία του. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Μοιρών δεν είναι τόσο εύκολα προσεγγίσιμο. μέχρι ένα σημείο πάει βατός χωματόδρομος εξαρτάται και την εποχή βέβαια, μετά το Χειμώνα έχει νεροφαγώματα, αφήνουμε το αυτοκίνητο στα πλατώματα και συνεχίζουμε πεζοπορία. Επιβάλλεται να έχουμε μαζί μας νερό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, συν ότι άλλο πιστεύουμε μπορεί να μας χρειαστεί. Η πορεία μέσα στο φαράγγι και ανάμεσα σε επιβλητικούς βράχους είναι υπέροχη. Υπάρχει βλάστηση, μια εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και αρκετές σπηλιές. Σε αυτές τις σπηλιές μόνασαν ερημίτες από τους πρώτους κι όλας χριστιανικούς αιώνες με την περίοδο ακμής του να φτάνει και τους 300 μοναχούς καθένας απομονωμένος στη δική του σπηλιά - τρύπα, ζώντας με προσευχή, νηστεία στην απόλυτη ερημιά. Όλοι αυτοί οι είχαν καθιερώσει ετήσια σύναξη το Καλοκαίρι για να μετρηθούν και να μνημονεύσουν τους "απόντες". Ο τόπος ακόμα και σήμερα αποπνέει την αύρα του ξεχωριστού και ιερού τόπου.  Έτσι γίνεται κατανοητό και πώς πήρε το όνομά του το φαράγγι, η παραλία και η περιοχή. Το φαράγγι των Αγίων προσφέρει τη γοητεία και την άγρια ομορφιά του τόπου που δεν έχει επηρεαστεί από τον πολιτισμό. Το φαράγγι αποτελεί μέρος της προστατευόμενης περιοχής Natura  2000.
Αγιοφάραγγο, η παραλία
Φθάνοντας στην παραλία, ύστερα από πεζοπορία περίπου μισής ώρας αντικρύζεις την πανέμορφη παραλία με βότσαλο. Γενικά τα νερά είναι ήρεμα και πεντακάθαρα. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί έχει ισχυρά ρεύματα που μπορεί να σε παρασύρουν. Επίσης αν ξεκινήσει άνεμος από μέσα από τη στεριά προς τη θάλασσα, τα παίρνει όλα στο διάβα του και η λεπτή άμμος εισχωρεί παντού ακόμα και στα ρουθούνια και τα μάτια!
Αγιοφάραγγο, ελιά
Εκτός από την παραλία ο χώρος στις μέρες μας γίνεται πόλος έλξης και για τους κάθετους βράχους του στους οποίους ασκούνται αναρριχητές. Η ανθρώπινη παρουσία όμως φέρνει μαζί της και τα σκουπίδια και ακαθαρσίες αφού δεν είναι όλοι οι επισκέπτες όπως οι αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου συνειδητοποιημένοι επισκέπτες, που δεν αφήνουν πίσω τους παρά μόνο τα ίχνη από τα υποδήματά τους.
Αγιοφάραγγο, η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου
Ο χώρος πιστεύεται έχει δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν, όταν έπεσε η οροφή του σπηλαίου και έμειναν μόνο τα πλευρικά τοιχώματα και οι σπηλιές μέσα σε αυτά. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει εντοπίσει ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από τη Μινωική ήδη περίοδο. 
Αγιοφάραγγο, σπήλαια στην πλευρά του φαραγγιού
Εκτός από το φαράγγι που δημιουργήθηκε από την κατακρήμνιση της σπηλιάς πιο δίπλα έχει δημιουργηθεί και μία λίμνη ή καταβόθρα με υφάλμυρο νερό που επικοινωνεί υποθαλάσσια με το Λυβικό Πέλαγος. Ο Βουρβουλίτης, όπως ονομάζεται το σημείο, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο και είναι επικίνδυνο αλλά η θέα σε αποζημιώνει. Πιο ασφαλές είναι να στείλετε ένα τετρακόπτερο (drone) για να πάρετε τα πλάνα που θέλετε ή να αναζητήσετε στο διαδίκτυο εικόνες που κόβουν την ανάσα. 
Αγιοφάραγγο, η λίμνη Βουρβουλίτης δίπλα από την παραλία
Εναλλακτικά κάποιος μπορεί να φτάσει στο Αγιοφάραγγο από τους Καλούς Λιμένες και καραβάκι. Εμείς δεν το δοκιμάσαμε, ίσως την επόμενη φορά να το κάνουμε. 
Αγιοφάραγγο, θέα από ψηλά
Αν ο δρόμος σας σάς φέρει προς τα εκεί, θυμηθείτε και εμάς και ρίξτε μια βουτιά για χάρη μας. Επιστρέφοντας ενώστε την προσευχή σας με τις προσευχές όσων πέρασαν από το τόπο αυτό.
Αγιοφάραγγο, αν πιάσει αέρας δεν αφήνει τίποτα ορθιο...

Αγιοφάραγγο, αναρριχητές

Αγιοφάραγγο, οι ορατοί σταλακτίτες συνηγορούν στην άποψη ότι το φαράγγι δημιουργήθηκε από την κατακρήμνιση οροφής σπηλαίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου