10 Νοε 2017

Νόστιμα κάστανα

Ο Χειμώνας έχει μπει, μπορεί να μην το νιώθουμε ακόμα αλλά οι χειμωνιάτικοι καρποί μας το θυμίζουν.
Ένας από αυτούς είναι και τα κάστανα που μόλις ήρθαν από το χωριό της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας - κοντά στην Ευρυτανία. Τα πρώτα τα έριξα στο φούρνο. Διάλεξα τα καλύτερα και μεγαλύτερα και αφού τα χάραξα σταυρωτά τα άφησα σε αλατισμένο νερό μέχρι να φτάσει ο φούρνος στους 200οC. Τότε τα έβγαλα από το νερό, τα έβαλα στο αλουμινόχαρτο και κατ΄ ευθείαν στο φούρνο. Σε μισή ώρα ήταν έτοιμα. Μην με ρωτήσετε "ποιος έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά". Ούτε αν "χαρίζω κάστανα". Ξέρετε... Δύο παροιμίες της λαϊκής μας σοφίας με θέμα το κάστανο. 
Τα ψημένα και καθαρισμένα κάστανα, έτοιμα να τα καταβροχθίσουμε 
 Τα κάστανα είναι καλός μεζές για τσίπουρο όπως λένε και αυτοί που ξέρουν. Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική (η γεμιστή γαλοπούλα τα Χριστούγεννα έχει και κάστανα μέσα) όσο και στη ζαχαροπλαστική (μαρόν γλασέ και συστατικό σε άλλα γλυκά).
Αχνιστά καστανάκια, μόλις βγήκαν από το φούρνο
Οι καστανάδες πάντως στην Πανεπιστημίου έχουν πιάσει τα πόστα με τις φουφούδες και μας περιμένουν να μας ζεστάνουν και να κόψουν λίγο την πείνα μας. Αν αγαπάτε πολύ τα κάστανα, σε πολλές ορεινές περιοχές οργανώνονται τοπικές "γιορτές κάστανου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου