1 Απρ 2017

Σχολείο για Αρκούδες, Νίκειος Σχολή, Νυμφαίο

Το Νυμφαίο είναι ένα χωριό της Φλώρινας που βρίσκεται κοντά στον οδικό άξονα της Εγνατίας. Είναι πολύ όμορφο μέρος, σε υψόμετρο 1350 μ., μέσα στο δάσος με πολλά προσεκτικά ανακαινισμένα σπίτια και αρχοντικά. Υπάρχουν μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια και ξενώνες. 
Άποψη του χωριού 
Στο  χωριό εδρεύει ο Αρκτούρος η γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση που εστιάζει στη προστασία της αρκούδας και άλλων μεγάλων θηλαστικών όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στα Βαλκάνια. Το σχολείο είναι το Κέντρο Ενημέρωσης επισκεπτών για την καφέ αρκούδα αλλά και για το λύκο, τον ελληνικό ποιμενικό, ελάφι, ζαρκάδι, τσακάλι. Εκεί ο επισκέπτης ενημερώνεται για την ιστορία των ζωων αυτών, τη γεωγραφική κατανομή τους, τον πληθυσμό, τους πιθανούς κινδύνους.
Η είσοδος του σχολείου - Κέντρου Ενημέρωσης
Λίγο έξω από το χωριό, σε απόσταση που μπορεί να φτάσει κανείς περπατώντας στο πλακόστρωτο μονοπάτι μέσα στο δάσος, βρίσκεται το καταφύγιο της αρκούδας. Σε μια έκταση 50 περιφραγμένων στρεμμάτων βρίσκονται αρκούδες που ήταν πριν σε αιχμαλωσία και τώρα απολαμβάνουν φιλοξενία σε προστατευμένο περιβάλλον.
Νίκειος Σχολή
 Ο Αρκτούρος έχει άλλη μια βάση στο κοντινό χωριό Αγραπιδιές. Εκεί βρίσκεται το καταφύγιο για το λύκο έκτασης 70  στεμμάτων. Λύκοι που βρέθηκαν κάποτε ή γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία και τώρα δεν μπορούν να ζήσουν στο φυσικό περιβάλλον, φιλοξενούνται και τρέφονται εκεί. Δεν είναι ένα καταφύγιο αναπαραγωγής αλλά προστασίας τους. Στον ίδιο χώρο, όχι στον περιφραγμένο ασφαλώς, ο Αρκτούρος έχει αναλάβει να αναπαράγει τον ελληνικό ποιμενικό σκύλο, ράτσα που βρίσκεται σε κίνδυνο για διάφορους λόγους, τον οποίο και παραχωρεί στους βοσκούς για την αποτελεσματική  φύλαξη των κοπαδιών τους.
Οδικές αρτηρίες στους πιθανούς κινδύνους της καφέ αρκούδας
 Αν αποφασίσετε να επισκεφτείτε κάποιο σημείο, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε από πριν με τον Αρκτούρο για να ενημερωθεί για ημέρες και ώρες ξεναγήσεων. Το εισιτήριο εισόδου για τους ενήλικες είναι 6 ευρώ και 4 ευρώ για τα παιδιά και περιλαμβάνει τους τρεις χώρους.
Τοπωνύμια με συνδετικό την αρκούδα
 Αν ψάξουμε την Ελληνική μυθολογία θα βρούμε πολλά στοιχεία για την Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο και τον Αρκτούρο, αστερισμούς του Βόρειου ημισφαιρίου. Αλλά και στην ιστορία μας, καθώς και άλλων λαών, στη λαογραφία, τη λογοτεχνία, υπάρχουν αναφορές στην αρκούδα.
Ενημερωτική πινακίδα στο χωριό

Δύο αρκουδάκια σε προστατευμένο περιβάλλον

Δύο αρκουδάκια σε προστατευμένο περιβάλλον
Τον τίλο εμπνεύστηκα από τις μικρές ανεψιές μου, που καθώς φτάσαμε στο σχολείο, ρώτησαν: "- Αυτό είναι σχολείο για αρκούδες;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου