28 Ιουλ 2016

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών είναι ένα Ίδρυμα με στόχο την προβολή και την ανάπτυξη του πολιτισμού. Έχει έδρα την Αθήνα, οι κεντρικές του εγκαταστάσεις βρίσκονται λίγο έξω από τους Δελφούς και έχουν υποδομές συνεδριακού χώρου και διαμονής. Εκτείνεται σε χώρο δασώδη, με πεύκα, κυπαρίσσια και άλλη βλάστηση. Η παρουσία των κτηρίων είναι λιτή και διακριτική που δένει αρμονικά με το περιβάλλον. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει και ο "Φρύνιχος" το υπαίθριο θέατρο.
Η Είσοδος στο Συνεδριακό Κέντρο
Στο κατάφυτο άλσος γύρω από τις εγκαταστάσεις έχουν τοποθετηθεί διάσπαρτα έργα γλυπτικής τέχνης, σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το κέντρο διαθέτει επίσης αξιόλογα έργα σύγχρονης ζωγραφικής. Μέρος αυτών παρουσιάζονται φωτογραφικά παρακάτω.
Ασπίδα, Ι. Ζογγολόπουλος

Σφίγγα ΙΙ, Παπαδημητρίου Θ.

Σεράγεβο, Gerard Michel, 1994, Τρεις μολύβδινοι κορμοί δέντρων

Βωμός (λεπτ.), Romano Alfredo

Ομφαλός, Γρηγορίου Θεόδουλος, 1994

Ατέρμονη κολόνα, Βαρώτσος Κ.

Σύγχρονος Τάφος, Raynaud Patrick, 1994, Λάμπες νέον, σκυρόδεμα και γυαλί

Ειδωλολατρία, Βενιέρη Λυδία, 1994. Στο είδωλο αντικατοπτρισμός της διπλανης ελιάς

Το Πνεύμα των Δελφών, Πατσόγλου Αριστείδης, 1996

Αφιέρωμα στον Απόλλωνα, Takis, 2003, Φωτοβολταϊκό

Αρχαϊκό Κάθετο, Γιάννη Παρμακέλη, 2005

Το γλυπυτό ξεπροβάλλει μέσα από τη βλάστηση

Κολώνες, Κ. Τσόκλης, 2005

Τύμβος, Ξένου Βάνα, 2010
Κατά καιρούς και κυρίως τα Καλοκαίρια, διοργανώνονται ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, σεμινάρια εικαστικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, συνέδρια και συμπόσια επιστημονικά, συναντήσεις καλλιτεχνικές, μουσικές, εικαστικές, αρχαίου ελληνικού δράματος, προβολές και παραστάσεις ευρείας θεματολογίας.
Το σημείο συνάντησης του ιερού και του θεάτρου στον πυθμένα της θάλασσας, Τανιμανίδης Παναγιώτης, 1994
και Αρχαία Ύδραυλις, Ανακατασκευή
Η βλάστηση του κέντρου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πεύκα, ελιές, λεύκες, κυπαρίσσια, πικροδάφνες, κουστουπιές, χαρουπιές,  κλήματα, τριανταφυλλιές και πολλούς θάμνους.

Η επίσκεψη στο κέντρο θα συνδυαστεί με την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το μουσείο αλλά και μια βόλτα στο χωριό και τα δρομάκια του. Αν είναι Καλοκαίρι για μπάνιο στην Ιτέα ή το Γαλαξίδι και Χειμώνας αναβαση στον χιονισμένο Παρνασό και την Αράχωβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου