15 Φεβ 2016

Γνέσιμο: Πώς το μαλλί γίνεται κλωστή

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι χτεσινές και βγήκαν στην Αθήνα. Δεν προέρχονται από κάποια απομονωμένη ή απομακρυσμένη περιοχή ούτε από άλλη εποχή.
Πρόσωπο που φανερώνει αξιοπρέπεια και σεμνότητα
Η γυναίκα με το σκαμμένο πρόσωπο και τα ροζιασμένα δάχτυλα που περιστρέφουν επιδέξια το μαλλί, μετατρέποντας το σε κλωστή, εργάζεται και πουλά τα έργα των χειρών της (εργόχειρα). Ανάμεσα στα πόδια της στηρίζει τη ρόκα, τη ξύλινη βάση, που τοποθετείται το μαλλί και στο δεξί χέρι κρατά το αδράχτι, χωρίς σφοντύλι μάλιστα, που δουλεύει με επιδεξιότητα ενώ το αριστερό χέρι σιγά σιγά στρίβει το τρίχωμα του προβάτου σχηματοποιόντας την κλωστή.
Ασχολία άλλης εποχής στην Αθήνα του 2016
Αυτό το νήμα κατόπιν θα χρησιμοποιηθεί για να γίνουν τα πλεχτά που φαίνονται απλωμένα μπροστά - κασκόλ, σκουφιά, γάντια κλπ αλλά και μάλλινα υφαντά. Σήμερα όλα αυτά γίνονται αυτοματοποιημένα και σε μαζική κλίμακα, για αυτό προκαλεί έκπληξη η συγκεκριμένη εικόνα.
Υ.Γ. Πριν λίγο καιρό άκουσα το ότι τα μάλλινα ρούχα δεν είναι οικολογικά επειδή προέρχονται από ζώα (!), χωρίς όμως αυτός που το έλεγε να κατανοεί ότι άλλο είναι το μαλλί που μας δίνει το ζώο που κουρεύεται κάθε Άνοιξη και άλλο το δέρμα που φτιάχνεται ένα γούνινο παλτό (!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου