20 Δεκ 2015

1900 Οι περιπέτειες του Παύλου Κουντουριώτη στον πρώτο υπερατλαντικό πλου με το Εύδρομο "Ναύαρχος Μιαούλης"

1900. Τίτλος βιβλίου ένας αριθμός, ένα έτος. Το έτος αυτό το εύδρομο Μιαούλης με κυβερνήτη τον Παύλο Κουντουριώτη, πραγματοποίησε το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι σκάφους του Πολεμικού μας Ναυτικού διάρκειας περίπου πέντε μηνών.
Από το βιβλίο. Όμορφα σχέδια από το Γεράσιμο Θωμά
Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό διήγημα γραμμένο λογοτεχνικά για να είναι εύκολο να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους, σχετικούς με τη θάλασσα και όχι τόσο σχετικούς. Βασίστηκε σε πολλές πηγές της εποχής ώστε να αναπαραστήσει τη διαδρομή και τις περιπέτειες του "Μιαούλη" και του πληρώματος του. Δεν ήταν μόνο η ανύψωση του ηθικού του Ελληνισμού -της χώρας και αποδήμων της Αμερικής- , μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897, αλλά και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του πλου, καθώς το προέβη σε μια σειρά από σημαντικές παρατηρήσεις της θάλασσας και του Ωκεανού. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αξιωματικοί που συμμετείχαν σε αυτό το μοναδικό ταξίδι, διακρίθηκαν μελλοντικά και κατέλαβαν σημαντικές θέσεις στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στη χώρα. 

Από το βιβλίο. Όμορφα σχέδια από το Γεράσιμο Θωμά.


Το βιβλίο με το σκληρόδετο εξώφυλλο και το χάρτινο κάλυμμα με χάρτη της πορείας που ακολούθησε
Τώρα τις γιορτές, το βιβλίο είναι μια ωραία επιλογή δώρου. Μπορείτε να το βρείτε στο Μουσείο του Θ/Κ Αβέρωφ ή στον ΠΟΝ, αν έχετε πρόσβαση. Τα έσοδα πάνε για καλό σκοπό.
Μέγα το της θάλασσας κρατος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου