27 Νοε 2015

Το φαρμακείο των διακοπών

Αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε η ανανέωση του φαρμακείου του αυτοκινήτου και κατέληξα να φτιάχνω το φαρμακείο για τις διακοπές. Βέβαια για τις διακοπές μας το Καλοκαίρι ή το Χειμώνα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας μια σειρά από άλλες παραμέτρους όπως είναι το πού θα πάμε, πόσες μέρες, με ποιους θα είμαστε, αν θα έχουμε μικρά παιδιά ή πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Να θυμόμαστε ότι δεν είναι κινητό φαρμακείο της γειτονιάς αλλά περιέχει ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε μια ξαφνική ασθένεια ή ένα ατύχημα.
Στο φαρμακείο της φωτογραφίας υπάρχει νάρθηκας ακινητοποίησης άκρου φουσκωτός, νάρθηκας αυχένα, κουβέρτα αλουμινίου, γάζες, σύριγγες, θερμόμετρο, φλεβοκαθετήρας, γάντια λατεξ μιας χρήσης, ψαλιδάκι
Όλα τα σχετικά θα πρέπει να είναι σε χωριστή συσκευασία σε τσαντάκι ή βαλιτσάκι και όχι "πεταμένα" χύδην σε βαλίτσες και σακούλες. Ξεκινάμε λοιπόν.
Μη αναλώσιμα: Θερμόμετρο, ψαλιδάκι, λαβίδα, παραμάνες ασφαλείας, μικρό φακό.
Φάρμακα: παρακεταμόλη - ακετυλοσαλικυλικό οξύ (Αντιπυρετικά-Αναλγητικά), αλοιφή με αντιβιοτικό (έγκαυμα, πληγές), αντιισταμινική αλοιφή (αλλεργίες και φαγούρα από τσίμπημα εντόμου), τοπική στεροειδή κρέμα (έγκαυμα, εξάνθημα), κορτιζόνη (για σοβαρές αλλεργίες), αντιόξινα δισκία (για καούρες στομάχου), αντιδιαρροϊκό, αντισηπτικό κολλύριο, ρινικό σπρέι αποσυμφορητικό, γάζες με αντιβιοτικό, σπρέι επουλωτικό-αντισηπτικό, αντιβιοτικό (ευρέως φάσματος)
Αντισηψία δέρματος: οινόπνευμα, οξυζενέ, διάλυμα ιωδίου, γάζες αποστειρωμένες, βαμβάκι, αυτοκόλλητοι επίδεσμοι σε διάφορα μεγέθη,  Φυσιολογικός Ορός, γάντια λάτεξ, αντισηπτικά μαντηλάκια.
Διάφορα: ταινία λευκοπλάστ, ελαστικοί επίδεσμοι, αντηλιακό, ηλεκτρολύτες για την περίπτωση αφυδάτωσης, αντικουνουπικό, καραμέλες για τον πονολαιμό, γλωσσοπίεστρα, σερβιέτες, χάρτινο κάθισμα τουαλέτας μιας χρήσης, αυτοκόλλητα ράμματα σε ταινία, σύριγγες 5 ml με βελόνα. Φυσικά ο κατάλογος μπορεί να περιοριστεί ή να εμπλουτιστεί, ανάλογα τις γνώσεις μας, τις ανάγκες και τοπικές συνθήκες στο μέρος που θα είμαστε. 

Φαρμακείο σε τσαντάκι πλάτης
Κάποια από τα περιεχόμενα του φαρμακείου μπορεί να χρησιμοποιηθούν και εναλλακτικά. Θυμάμαι ένα σκισμένο σακίδιο μου που το επιδιόρθωσα πρόχειρα, χρησιμοποιόντας χειρουργικά ράμματα που είχα μαζί (μεγάλη αντοχή). Επιπλέον, το οδοντικό νήμα έχει χρησιμοποιηθεί για άπλωμα ρούχων και τα γάντια λάτεξ για μεταφορά νερού. Το λιποζάν λειτουργεί όχι μόνο στα χείλια αλλά και στα μικρά κοψίματα, από ξυράφι για παράδειγμα, δημιουργώντας αδιαβροχοποιητικό στρώμα. Ένας αναπτήρας μπορεί να μας σώσει, αποστειρώνοντας μια βελόνα ή μια λαβίδα.
Σημεία προσοχής. Να ελέγχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και να ανανεώνουμε ό,τι έχει λήξει. Τα φάρμακα τα κρατάμε στην αρχική τους συσκευασία μαζί με το φύλλο οδηγιών χρήσης. Αν ταξιδέψουμε στο εξωτερικό, φροντίζουμε να μάθουμε αν υπάρχουν φάρμακα που απαγορεύονται από τη νομοθεσία της χώρας που επισκεπτόμαστε ή αν χρειάζεται να έχουμε μαζί μας τη συνταγή ή ένα σημείωμα του γιατρού στα Αγγλικά για την αγωγή μας. Καλό είναι να αποφεύγουμε να πίνουμε νερό που δεν είμαστε 100% σίγουροι για την ποιότητά του και πάντοτε να πλένουμε καλά τα χέρια μας.
Για το τέλος άφησα μια παλιά συμβουλή της Μαγιας Τσόκλη. "Τα μόνα φάρμακα που προληπρικά πρέπει να έχετε μαζί σας είναι τα 4Α. Αντιπυρετικό, Αντιβιοτικό, Αντιισταμινικό, Αντιδιαρροϊκό".
Καλό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου