29 Οκτ 2015

Η εμπειρία του τρένου Shinkansen στην Ιαπωνία

Δεν σας κρύβω ότι το τρένο είναι από τα αγαπημένα μου μέσα μεταφοράς. Το χρησιμοποιώ σε κάθε ευκαιρία. Έχω κάνει δύο φορές το γύρο της Ευρώπης με InterRail, έχω πάει στην Κωνσταντινούπολη, στο Πεκίνο από τη Μόσχα και ασφαλώς το χρησιμοποιώ στην Ελλάδα.
Το ρύγχος με design εμπνευσμένο από τον platypus ή ορνιθόρυγχο
Η εμπειρία όμως του τρένου της Ιαπωνίας είναι κάτι διαφορετικό. Όσοι δεν είναι Ιάπωνες και μόνιμοι κάτοικοι, πριν το ταξίδι τους μπορούν να προαγοράσουν το Japan Rail Pass 7, 14 ή 21 ημερών σε προνομιακή τιμή και να γυρίσουν την Ιαπωνία. Το κόστος είναι 203, 333 και 426 ευρώ αντίστοιχα, παίρνεις ένα κουπόνι και το εξαργυρώνεις με το "εισιτήριο" μόλις φτάσεις στη χώρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μερικά ακόμα Μεταφορικά Μέσα όπως κάποια λεωφορεία ή μετρό. Το JRP ισχύει σε όλα τα τρένα εκτός από τα Noozomi και Mizuho, τα 'Hikari' και 'Sakura' Shinkansen όμως, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος, είναι πολύ γρήγορα. 
Το τρένο πλησιάζει...
Στην αποβάθρα πρέπει να βρεις τη θέση που θα σταματήσει το βαγόνι σου, για να σταθείς στην ουρά και να περιμένεις. Κάποιες αποβάθρες έχουν κιγκλιδώματα για να αποτρέπουν τους επιβάτες να πλησιάζουν στην άκρη της αποβάθρας επειδή το ωστικό κύμα του διερχόμενου τρένου που δεν θα σταματήσει στο σταθμό είναι μεγάλο.

Ασφαλώς και οι ταχύτητες είναι μεγάλες. Ενδεικτικά τα 500 περίπου Χιλιόμετρα από την Οζάκα στο Τόκυο μπορείς να τα κάνεις σε 2 ώρες και 45' ενώ με το αυτοκίνητο 6 ώρες μάλλον δεν θα είναι αρκετές.
Το ανακλινόμενο τραπεζάκι με οδηγίες στη ράχη του
Τα καθίσματα είναι άνετα, με αρκετό χώρο για τα πόδια ακόμα και των μεγαλόσωμων και χώρο για τις μικροαποσκευές.
Λάβετε θέσεις...
Εκτός από το Japan Rail Pass υπάρχει και το Green Japan Rail Pass που αντιστοιχεί στη α΄ θέση αλλά κατά τη γνώμη μου είναι κάπως υπερβολή αφού και η β΄ θέση είναι πολύ καλή και άνετη.

Το εσωτερικό του βαγονιού

Ο ειδικός χώρος για το κάπνισμα

Ευρύχωρη τουαλέτα και space design!
Ο σχεδιασμός του τρένου σε εντυπωσιάζει, θα χαρακτηριζόταν φουτουριστικός, αρκετά πολυτελής και ασφαλώς η καθαριότητα είναι ασύγκριτη. 
Τηλέφωνο με κάρτα
Η χρήση των κινητών αποθαρρύνεται μέσα στο τρένο για να μην ενοχλούνται οι συνεπιβάτες και προτείνεται να είναι στο αθόρυβο.
Έτοιμοι για επιβίβαση στο Shinkansen με το Japan Rail Pass ανά χείρας

Επιβίβαση

Το bento box με ποικιλία σούσι και το JRPass
Μέσα στο τρένο μπορείς να καταναλώσεις φαγητά και ποτά, να βγάλεις από τη τσάντα σου το κολατσιό σου ή να αγοράσεις μέσα από το τρένο. Στους σταθμούς υπάρχει μεγάλη ποικιλία από "bento box" - lunch box σε προσιτές τιμές.
Επιγραφή με το όνομα του σταθμού και προηγούμενου, επόμενου

Οι πρίζες στη βάση για φόρτιση μικροσυσκευών
Αν ξέμεινε από μπαταρία το κινητό σας, το laptop ή η φωτογραφική μηχανή μην στεναχωριέστε. Στην άκρη του καθίσματος έχει πρίζες που μπορείτε να φορτίσετε τις μικροσυσκευές σας. Να θυμάστε μόνο τον μετατροπέα επειδή οι οπές είναι όπως και στην Αμερική. Και βεβαίως μέσα στο βαγόνι υπάρχει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.


Η κυρία, με το καροτσάκι με τα φαγητά και σνακς υποκλίνεται, κάνει μεταβολή και φεύγει
Εντύπωση προκαλεί η ευγένεια του προσωπικού. Όταν μπει στο βαγόνι υποκλίνεται, το ίδιο και όταν βγει, ακόμη και αν δεν τους προσέχει κανείς. Ο ελεγκτής των εισιτηρίων, μόλις ανοίξει η πόρτα, βγάζει το καπέλο, υποκλίνεται και λέει ότι θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εισιτηρίων (!).

Αν σχεδιάζετε ταξίδι για την Ιαπωνία, επιβάλλεται να ταξιδέψετε με το Shinkansen έστω και για μικρή διαδρομή, για την εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου