9 Οκτ 2014

Ο τάφος του Αχιλλέα

Πρόσφατα ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου με τον Ελληνικό τίτλο "Ο τάφος του Αχιλλέα" του Τομ Χάρπερ. Το βιβλίο αποτελεί μυθιστόρημα με ιστορικά στοιχεία και τοποθεσίες. Διαβάζοντας το θυμάσαι πολλά πράγματα που τα είχες ακούσει στο σχολείο ή και μαθαίνεις νέα. Ως βάση έχει την Ελλάδα του 1947 αλλά η πλοκή εκτυλίσσεται και εκτός της Ελλάδας, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, την Αγγλία και τους πρωταγωνιστές να προέρχονται από τις υπερδυνάμεις της τότε εποχής: Αγγλία, ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γερμανία και Ελλάδα ως η "φιλοξενούσα" χώρα.
Το Άγαλμα του Αχιλλέα στη Λαμία. Στο βάθρο γράφει "Ο Όμηρος σε ύμνησε, η Λαμία σε τίμησε"
Το βιβλίο συναγωνίζεται τα έργα του Νταν Μπράουν και άλλα αντίστοιχα που παρουσιάζουν αστυνομική δράση και περιπέτεια. Από ένα σημείο και μετά δεν σταματάς να διαβάζεις, σε συνεπαίρνει και έχεις την περιέργεια να μάθεις τη συνέχεια. Σε πολλά θυμίζει και τον Ιντιάνα Τζόουνς σε κλασικό κυνήγι θησαυρού κατά το οποίο ένα στοιχεί αποκαλύπτει τα επόμενα στοιχεία και βήματα.

Η μετάφραση - απόδοση στα Ελληνικά είναι πολύ καλή, θα περίμενα μόνο στα κείμενα της Ιλιάδας να υπάρχει η παραπομπή στις ραψωδίες και στίχους. Ένα άλλο σημείο που παρατήρησα είναι ότι δεν υπάρχει πίνακας περιεχομένων, παρόλο που το έργο έχει 33 κεφάλαια και τα περισσότερα έχουν και τίτλο.  Ο αγγλικός τίτλος είναι Lost Temple, κατά τη γνώμη μου θα ταίριαζε περισσότερο για τον Ελληνικό τίτλο κάτι μεταξύ "Τα όπλα του Αχιλλέα" ή "Η ασπίδα του Αχιλλέα".

3 σχόλια:

 1. Πήγα μια βόλτα στο blog σου και μου άρεσε πολύ!
  Άλλωστε εγώ ενθουσιάζομαι με τις βόλτες :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαγδα, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου και την επίσκεψη! Και το δικό σου ιστολόγιο είναι πολύ ωραίο με εντυπωσιακές βόλτες

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα.
  Τυχαία βρέθηκα στο μπλογκ σου. Πάρα πολύ ενδιαφέρον.
  Εμένα μπορείς να με βρεις στο http://eftanhsa.blogspot.com
  Θα χαρώ να σε δω να περάσεις από εκεί

  ΑπάντησηΔιαγραφή