30 Ιουν 2014

Κύθνος, σύντομες αποδράσεις

Η Κύθνος προσφέρεται για κοντινή απόδραση του Σαββατοκύριακου κυρίως επειδή είναι κοντά στη "στεριά" και έχει και τακτική συγκοινωνία από Λαύριο και Πειραιά σε δύο και τρεις ώρες αντίστοιχα. Εύκολα φεύγει κανείς, που είναι στην Αθήνα, την Παρασκευή το απόγευμα και επιστρέφει τη Κυριακή το βράδυ. Είναι σχετικά μεγάλο νησί των Κυκλάδων, έχει καταλύματα για να μείνει κανείς χωρίς όμως τις υπερβολές των άλλων νησιών, με λογικές ή και οικονομικές θα μπορούσα να πω, τιμές.
 
Στην Κανάλα, γραφικό χωριουδάκι και η εκκλησία με την ομώνυμη εικόνα της Παναγίας
Πρώτοι κάτοικοι θεωρούνται οι Δρύοπες από την Οίτη ορμώμενοι, αποίκησαν τη Νότιο Εύβοια (Καρυστία) και την Κύθνο, εξ ου και η σημερινή ονομασία του χωριού Δρυοπίδα. Συνεχώς κατοικημένο και ακολουθεί την ιστορία των Κυκλάδων αλλά και του τόπου μας. 
Η Αγία Καλλιόπη, στην Κανάλα, ατενίζει το πέλαγος και τη Σέριφο
Έχει πάνω από 100 εξωκλήσια, χωρίς να υπολογίζονται οι εκκλησίες των χωριών, πολλά από αυτά αποτελούν εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής, αγιογραφικής και ξυλογλυπτικής τέχνης. Στο νησί υπάρχει και Βυζαντινό Μουσείο, που δεν επισκέφτηκα.
Ο όρμος της επισκοπής
Παραλίες για όλα τα γούστα, αλλά και παντός καιρού καθώς οι αέρηδες δεν αστειεύονται στο Αιγαίο. Άλλες εύκολα προσβάσιμες, άλλες όχι, άλλες με υποδομές (ξαπλώστρα, φραπέ, κάτω από την ομπρέλα και με μουσική), με βότσαλο ή με άμμο, μικρές ή μεγάλες.
Η παραλία της Επισκοπής
Η καλύτερη, κατά την άποψή μου, είναι αυτή της Κολώνας, στενός χωματόδρομος με ανηφόρες, κατηφόρες και απότομες στροφές για να την προσεγγίσεις αλλά μαγεύεσαι. Άλλες ωραίες παραλίες που επισκέφτηκα ήταν η Απόκρουση με αλμυρίκια για σκιά, η Μεγάλη Άμμος, Αντώνηδες και Αμμουδάκι στη Κανάλα, η Επισκοπή κοντά στο Λιμάνι του Μέριχα. Η παραλία στα Λουτρά δεν με εντυπωσίασε αλλά πιο κάτω ο Άγιος Στέφανος και το Κουρί με το βράχο μέσα στη θάλασσα που χει πάνω του το ξωκλήσι με αποζημίωσε τόσο για τη θέα όσο και για το μπάνιο. 
Παραλία Επισκοπής από την άλλη πλευρά
Άλλες ονομαστές παραλίες του νησιού είναι τα Φλαμπούρια, Σκύλου, Καλό Λιβάδι, Γαϊδουρόμαντρα, Φυκιάδα, Άγιος Σώστης, Άγιος Δημήτριος 
Από την Απόκρουση προς Κολόνα. Πετρόχτιστα όρια των ιδιοκτησιών
Το Καλοκαίρι τα πανηγύρια είναι ο χώρος συνάντησης των κατοίκων του νησιού, της χαράς, του γλεντιού και του ξεφαντώματος. Παραδοσιακές μουσικές, αυτοδίδαχτοι οργανοπαίχτες και μουσικοί με τρία όργανα, το βιολί, το λαούτο και την τσαμπούνα να παίζουν ακατάπαυστα ως το πρωί για να χορέψουν μεγάλοι και μικροί. Αν σας δοθεί η ευκαιρία, μην τη χάσετε! 
Κολόνα, πολύ ωραία παραλία με την άμμο να ενώνει το νησί και να χωρίζει τη θάλασσα σε δύο υπέροχες παραλίες

Κολόνα, άλλη άποψη
Για τις εσωτερικές μετακινήσεις υπάρχει λεωφορείο, ταξί και θαλάσσιες μεταφορές. Μπορείτε να πάρετε το δικό σας όχημα ή να ενοικιάσετε από εκεί. 
Το ψωμί ήρθε στο τραπέζι με κεντημένη πετσέτα! Χρυσοχέρα νοικοκυρά
Αν ενοικιάσετε αυτοκίνητο ή δίκυκλο να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να φοράτε ζώνη ή κράνος αντίστοιχα και να τηρείτε τον Κ.Ο.Κ. Στην επιστροφή συνταξιδέψαμε με το ασθενοφόρο που μετέφερε τα θύματα ενός τροχαίου. Είναι κρίμα οι διακοπές μας να έχουν άδοξο τέλος, προσοχή λοιπόν.
Άγιος Στέφανος
Την επόμενη φορά, ελπίζω Φθινόπωρο ή Άνοιξη θα επιδιώξω να κάνω κάποιες από τις πεζοπορικές διαδρομές που πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν και είναι καλά σηματοδοτημένες ώστε να δω και το ορεινό κομμάτι του νησιού.
Παραλία Κουρί, με το ολόλευκο εκκλησάκι πάνω στο βράχο
Στα παραδοσιακά προϊόντα περιλαμβάνονται το τυρί, το μέλι, αμύγδαλα, σύκα, κάπαρη, θυμάρι και παλιότερα, όσπρια και σιτηρά. Η αλιεία αλλά και η κτηνοτροφία αποτελούν μία ακόμα πηγή εσόδων για το νησί. Δοκίμασα πολύ ωραία αμυγδαλωτά, τυρόπιτα υπέροχη σπιτική με ζυμάρι και ντόπιο τυρί (πιτταρό), κρασί υπέροχο κόκκινο γλυκό για να συνοδέψει το σφουγγάτο (τυροκεφτές) αλλά και τα ντόπια κρέατα, παστέλι που μοιάζει στη γεύση με το μελεκούνι της Ρόδου, λυχναράκια με τυρί και μάραθο και σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που συνοδεύουν ακόμα το παγωτό μου μετά την επιστροφή μου στο "κλεινόν άστυ".
Παραδοσιακός γάμος στη Παναγία Κανάλα, ο γαμπρός και η νύφη έφτασαν στην εκκλησία με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής από οργανοπαίχτες λύρας και λαούτου. Να ζήσουν τα παιδιά!
Καλό Καλοκαίρι και καλές διακοπές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου