9 Δεκ 2013

Μια ημέρα στο Μακάο

Το Μακάο δεν είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Έλληνες. Πολλοί δεν ξέρουν που βρίσκεται στο χάρτη και θα ήταν - τουλάχιστον - επιφυλακτικοί σε επίσκεψη στη χώρα. Είναι στις εκβολές του ποταμού Pearl στη Νοτιοανατολική Κίνα κοντά στο Χόνγκ Κόνγκ, 60 χιλιόμετρα δυτικά του. Υπήρξε η πρώτη αλλά και τελευταία αποικία της Ευρώπης στην Ασία. Μέχρι το 1999 ανήκε στη Πορτογαλία ως υπεράκτια κτήση και έπειτα έγινε Ειδική Διοικητική Περιφέρεια της Κίνας (όπως και το Χονγκ Κόνγκ που ήταν αποικία της Αγγλίας). 
Εκτός από την πόλη Μακάο η χώρα περιλαμβάνει και τα νησιά Ταϊπα και Κολοάνε που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες.
Η πρόσοψη της εκκλησίας του Αγ. Παύλου 
Η προσέγγιση μπορεί να γίνει είτε αεροπορικώς είτε με πορθμείο από το Χόνκ Κόνγκ, με το ταξίδι να διαρκεί λίγο πάνω από μια ώρα, είτε οδικώς από την Κίνα. Το διαβατήριο είναι απαραίτητο αλλά όχι και η βίζα για τις περισσότερες χώρες. Αφού φτάσετε μπορείτε να δείτε την πόλη με το δικό σας ρυθμό και περπατώντας να τη γνωρίσετε καλύτερα. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ταξί, λεωφορείο ή τα τρίκυκλα ποδήλατα - ταξί που τείνουν πλέον να εξαφανιστούν. Μια πιο οικονομική λύση είναι τα λεωφορεία που βάζουν τα ξενοδοχεία και καζίνο προς κεντρικά σημεία.
Η γέφυρα Sai Van (ή Μακντόναλντ) μια από τις τρεις, που ενώνει το Μακάο και την Ταϊπα 
Στην παλιά πόλη υπάρχουν πολλά σημεία που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Αυτά τα μνημεία πάνε αιώνες πίσω και θυμίζουν στον επισκέπτη την Ευρώπη μιας άλλης εποχής. Οι Πορτογάλοι απόκτησαν το δικαίωμα εποικισμού του Μακάο σε αντάλλαγμα της εκκαθάρισης της περιοχής από την πειρατεία τον 16ο αιώνα. Η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό αλλά και το τζόγο, και λέγεται ότι έχει μεγαλύτερο τζίρο από το Λας Βέγκας. Οι οικονομικές του παροχές και φορολογικές διευκολύνσεις το καθιστούν παράδεισο για τους απανταχού μεγιστάνες.
Ο πύργος του Μακάο
Η επίσημες γλώσσες που μιλάνε στη χώρα είναι τα Κινεζικά (Καντονέζικα κυρίως και λιγότερο Μανδανινικά) και τα Πορτογαλικά. Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα με τη συνεννόηση στα Αγγλικά ιδίως στις τουριστικές περιοχές. Οι ταμπέλες είναι γραμμένες σε δύο και πολλές φορές σε τρεις γλώσσες. Η επιρροή της χώρας από την Ευρώπη και κυρίως την Πορτογαλία είναι παραπάνω από φανερή τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στη καθημερινότητα των ανθρώπων. Έχει πολλά ενδιαφέροντα σημεία, ναούς βουδιστικούς, εκκλησίες, οχυρωματικά έργα και φρούρια καθώς επίσης και κτήρια μικρά και μεγάλα μαζί με κήπους και πάρκα. Η διαδρομή που διαγράφουμε ξεκινά από τα νότια και καταλήγει στο πάρκο βορειότερα. Εκτός από αυτά που περιγράφονται εδώ υπάρχουν και κάποια ακόμα σημεία ενδιαφέροντος, που όποιος φτάσει μέχρι εκεί μπορεί να τα αναζητήσει.
Ο Ταοϊστικός ναός Α-Ma
Ξεκινάμε από την πλατεία Barra. Δίπλα στη θάλασσα, με ωραία θέα. Πάνω στην πλατεία βρίσκεται το Ναυτικό μουσείο και η είσοδος του ναού A-Ma.
Στο Α-Μa
Οι εγκαταστάσεις είναι χτισμένες πάνω στο βράχο και ανεβαίνεις αρκετά σκαλιά για να φτάσεις στο υψηλότερο σημείο. Δέχεται αρκετούς επισκέπτες όχι μόνο πιστούς αλλά και τουρίστες.
Η πλατεία Barra μπροστά από το ναό A-Ma. Αριστερά διακρίνεται το Ναυτικό μουσείο
Η πλατεία από την πλευρά της θάλασσας έχει πύλη εισόδου και κάτω είναι στρωμένη με πέτρες που σχηματίζουν σχέδια όπως και σε άλλα σημεία και πλατείες της πόλης. Ακολουθούμε τον ομώνυμο δρόμο που θα μας οδηγήσει στο επόμενο σημείο ενδιαφέροντος.
Πλατεία Lilau
Η πλατεία Lilaou μπορεί να είναι μικρή αλλά εξαιρετικά γραφική και μπορεί κανείς να καθίσει και να απολαύσει την ηρεμία κάτω από τη σκιά των μεγάλων δέντρων. Τα παραδοσιακά σπίτια δίνουν επιπλέον χρώμα στη πλατεία. Απέναντι από την πλατεία είναι το σπίτι του Μανδαρίνου, αστική κατοικία άλλης εποχής.
Το κτήριο της Ναυτικής Διοίκησης (Moorish Barracks). Άποψη
Συνεχίζοντας την πορεία μας θα συναντήσουμε στα δεξιά μας το κτήριο της Ναυτικής Διοίκησης που χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο κάτι που είναι προφανές και από την κατασκευή του.
Βουδιστικός Ναός 
Άλλος ένας Βουδιστικός ναός στην πορεία μας προς τη κεντρική πλατεία. 
... και η εσωτερική αυλή του
Το Μακάο έχει 25 κτήρια και σημεία αναγνωρισμένα από την UNESCO ως μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, τόσο ιστορικής όσο και πολιτιστικής σημασίας, τα οποία διατηρούνται σε ικανοποιητικό ως πολύ καλό βαθμό.
Το κεντρικό κυβερνητικό κτήριο. Στο μπαλκόνι του 1ου ορόφου το εθνόσημο του Μακάο ενώ στη κορυφή το εθνόσημο της Κίνας. Οι συμβολισμοί προφανείς
Πίσω από το κυβερνείο είναι η εκκλησία του Αγίου Λαυρεντίου και στην περιοχή υπάρχει επίσης το Θέατρο Dom Petro, η εκκλησία του Ιωσήφ και η βιβλιοθήκη.
Τοπικά προϊόντα στην αγορά. 
Η κουζίνα είναι κυρίως Κινεζική με μείξη από Πορτογαλία. Το επίπεδο υγιεινής των τροφίμων είναι πολύ καλό, παρόλα αυτά χρειάζεται λίγο προσοχή, όπως παντού. Το νερό είναι πόσιμο γενικά, στα εστιατόρια ή ξενοδοχεία χρησιμοποιούν φίλτρα ή εμφιαλωμένο. Τα πιάτα με μπακαλιάρο έχουν την τιμητική τους στη πορτογαλική κουζίνα ενώ η κινεζική έχει χοιρινό, πάπια, πουλερικά και άλλα κρεατικά σε διάφορες εκδοχές και πάντα συνοδεία ρυζιού. Το πιο καλό ή το πιο διαφημισμένο εστιατόριο είναι το Fernado's με θαλασσινά αλλά και ψητά. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει σε πορτογαλικά κρασιά σε λογικές τιμές. Για επιδόρπιο δοκιμάστε ταρτάκια αυγού και κινέζικα μπισκοτάκια με αμύγδαλο.
Δρόμος με μαγαζιά
Στα καταστήματα υπάρχουν τεράστιες αντιθέσεις. Μπορείς να βρεις προϊόντα πάρα πολύ οικονομικά μέχρι υπερπολυτελείας απλησίαστα ακόμα και σε πολλά ευρωπαϊκά βαλάντια. Πολλά καταστήματα με αναμνηστικά για τους τουρίστες αλλά και με διάφορες αντίκες.
Στη κεντρική πλατεία Senado το δημαρχείο και βιβλιοθήκη ...
Με την κουβέντα φτάσαμε στη πλατεία Senado. Γύρω γύρω βλέπει κανείς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κάτω είναι στρωμένο με λευκές και μαύρες πέτρες που δημιουργούν διάφορα σχέδια. Από την πλατεία ξεκινούν πολλά μικρά δρομάκια με μαγαζιά για τους τουρίστες αλλά και καφέ, εστιατόρια όπως επίσης και αγορές για τους ντόπιους. Στο κέντρο της πλατείας υπάρχει κυκλικό συντριβάνι.
... και η εσωτερική αυλή του
Γύρω από την πλατεία, ο συνδυασμός των αρχιτεκτονικών στοιχείων των κτηρίων με ευρωπαϊκά αλλά και ανατολικά, σε παραπέμπουν σε άλλη εποχή. Οι προσόψεις είναι σε έντονα χρώματα ενώ το εσωτερικό τους, ανακαινισμένο και καλοσυντηρημένο χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς.
Στη πλατεία Senado
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες ο κόσμος ήταν πάρα πολύς, και μάλλον είναι καθημερινό φαινόμενο και δεν έτυχε εκείνη τη μέρα. Οι περισσότεροι πάντως, στα κεντρικά σημεία τουλάχιστον κινούνταν σε ομάδες.
Ο "οίκος ελεημοσύνης" Holy House of Mercy
Το Holy House of Mercy κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο, οικοτροφείο, κέντρο υγείας, χώρος κοινωνικής πρόνοιας και αποτελούσε την έδρα των καθολικών ιεραποστόλων.
Holy house of Mercy Η ιστορία του

Η εκκλησία του Αγίου Δομινίκου
Η εκκλησία του Αγίου Δομινίκου είναι η παλαιότερη στο Μακάο. Σε στυλ μπαρόκ αλλά με τοπικά στοιχεία  Στο χώρο του καμπαναριού έχει φτιαχτεί μουσείο με εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα.
Φρούτα στην υπαίθρια αγορά
Αν έχετε διαβατήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα χρειαστείτε θεώρηση διαβατηρίου (visa). Αν ανταλλάξετε χρήματα και σας περισσέψουν, επιστρέφοντας, θα σας χρεώσουν μεγάλη προμήθεια για να τα πάρουν πίσω. Φροντίστε να μην κάνετε πολλά ή να τα ξοδέψετε εκεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και δολάρια Χονγκ Κονκγ για τις αγορές σας. Εξάλλου όλες οι πιστωτικές κάρτες γίνονται ευρέως δεκτές.
Τοπικά βρώσιμα προϊόντα. Όποιος θέλει δοκιμάζει

Ο Καθεδρικός Ναός
Η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου είναι ο Καθεδρικός ναός, ένα ακόμη δείγμα της διατηρημένης αρχιτεκτονικής και μνημείο της UNESCO. Αν έχετε κουραστεί κάντε ένα διάλειμμα να πάρετε μια ανάσα και δυνάμεις, γιατί θα συνεχίσουμε λίγο ακόμη.
Η πρόσοψη του ναού του Αγ. Παύλου
Η πρόσοψη του ναού του Αγ. Παύλου είναι το σημείο που συνωστίζονται οι περισσότεροι τουρίστες. Αν δεν έχετε δει αυτό, δεν είδατε το Μακάο. Αποτελεί και αυτή μνημείο της UNESCO. Κτίστηκε αρχικά τον 16ο αιώνα και ανακαινίστηκε δύο φορές μετά από καταστροφές. Καταστράφηκε οριστικά από φωτιά που ακολούθησε τυφώνα το 1835. Μαζί με το παρακείμενο φρούριο αποτελούσε την "ακρόπολη", την οχύρωση του Μακάο. Η πρόσοψη έχει συντηρηθεί, έχει πέντε επίπεδα, κίονες, αγάλματα, γλυπτά, διακοσμητικά στοιχεία και ο χώρος είναι προσβάσιμος για το κοινό. Στην πίσω πλευρά υπάρχει διαμορφωθεί μικρός χώρος - κρύπτη με ευρήματα από τις ανασκαφές και αλλά αντικείμενα.
Άποψη του ναού του Αγ. Παύλου και σε πρώτο πλάνο δύο αγάλματα
Στην εποχή της αποτελούσε τη μεγαλύτερη εκκλησία της Ασίας. Η βάση της πρόσοψης όπως διασώζεται σήμερα έχει ύψος 26 μέτρα και πλάτος 23, με τρεις εισόδους και δέκα κολώνες ιονικού ρυθμού. Το επόμενο επίπεδο έχει δέκα κολώνες επίσης, κορινθιακού ρυθμού με τρία μεγάλα παράθυρα και τέσσερα γλυπτά Αγίων ανάμεσα στις κιονοστοιχίες. Στο τρίτο επίπεδο στη μέση βρίσκεται το άγαλμα της Παναγίας ενώ στο τέταρτο το άγαλμα του Ιησού. Το τρίγωνο του τελευταίου επιπέδου συμβολίζει την Αγία Τριάδα. Τα λιοντάρια και τα υπόλοιπα γλυπτά του τρίτου και τέταρτου επιπέδου είναι τεχνοτροπίας Κινεζικής και Ασιατικών επιρροών! Να σημειώσουμε ότι εκτός από εκκλησία στο χώρο λειτουργούσε και "θεολογική" σχολή στα πρότυπα των Καθολικών εκκλησιαστικών σχολών της Ευρώπης.

Το οχυρωμένο φρούριο που βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία
Το οχυρωμένο φρούριο αποτελούσε το στρατιωτικό κέντρο του αποικιοκρατικού Μακάο, έχει απομεινάρια του χρόνου έντονα στο χώρο, σε αντίθεση με το καινούριο Μουσείο που βρίσκεται στην καρδιά του. Η πανοραμική θέα προς όλες της πλευρές της πόλης σου κόβει την ανάσα και αποκαλύπτει αντιθέσεις.
Ελπίδα
Δίπλα από το Μουσείο μια είσοδος κατεβαίνει προς τα κάτω στα υπόγεια καταφύγια. Κάποτε χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, σήμερα είναι επισκέψιμα ως αξιοθέατο.
Το μουσείο του Μακάο βρίσκεται μέσα στον περίβολο του κάστρου
Το Μουσείο του Μακάο αποτελείται από ιστορικά και πολιτιστικά εκθέματα από την ιστορία της χώρας και τις επιρροές της στους αιώνες. Το εισιτήριο είναι προσιτό και αξίζει το κόπο.
Μικρός βουδιστικός ναός 
Αυτός ο μικρός ναός (Βουδιστικός και Ταοϊστικός) είναι αφιερωμένος στη θεότητα Na Tcha. Αποτελεί και αυτός μνημείο της UNESCO και βρίσκεται δίπλα στα ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Παύλου και πάνω στα τείχη της παλιάς πόλης. Παρότι μικρός περίπου (20 τμ) η αρχιτεκτονική του και κυρίως της σκεπής είναι αξιολογότατη. Αποτελεί δείγμα επίσης της αρμονικής συνύπαρξης των ατόμων και των θρησκειών
Κτήριο με παραδοσιακή αρχιτεκτονική

Η κεντρική του πρόσοψη

Λεπτομέρεια από ρόπτρο

Το πάρκο Luis de Camoes
Κινούμαστε πιο Βόρεια - περπατώντας - με κατεύθυνση το πάρκο Luis de Camoes. Η διαμόρφωση έχει γίνει προσεγμένα. Μέσα υπάρχουν χώροι ανοιχτοί αλλά και σημεία με πυκνή βλάστηση. Όλα είναι περιποιημένα. Ο χώρος είναι δημοφιλής και πολλοί περνούν το χρόνο τους με παιχνίδια ή αθλούμενοι στις εγκαταστάσεις καθώς διαθέτει υπαίθρια όργανα γυμναστικής αλλά και στους χώρους.   
Ντόπιοι παίζουν ή παρακολουθούν παιχνίδια στο πάρκο
Βγαίνοντας από το πάρκο στα Αριστερά είναι η είσοδος ενός άλλου ωραίου οικήματος με κήπο. Αποτελούσε το γραφείο της "Εταιρίας Δυτικών Ινδιών" της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Λίγα μέτρα πιο πέρα είναι η είσοδος της Προτεσταντικής εκκλησίας που έχει και χώρο νεκροταφείου.
Το "γραφείο ανατολικών υποθέσεων" Casa garden και η δίπλα είναι η είσοδος του προτεσταντικού νεκροταφείου

Ταχυδρομικό κουτί δίπλα στη στάση
Στο Μακάο υπάρχουν και άλλα αξιοθέατα και πράγματα που μπορεί ο επισκέπτης να δει. Εδώ, λόγω περιορισμού στο χώρο αλλά και εξ αιτίας του χρόνου της επίσκεψης δεν μπορέσαμε να τα παρουσιάσουμε όλα. Αν δείτε τη διαδρομή στο χάρτη, κινηθήκαμε σε μία γραμμή από κάτω προς τα πάνω.
Η θέα από το κάστρο και οι αντιθέσεις της
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια ακόμα σημεία όπως είναι το κάστρο με το φάρο και την εκκλησία, το θέατρο Ντομ Πέντρο και την γύρο περιοχή.
Αν στρέψεις ψηλά το βλέμμα...

Το Καζίνο Lisboa - Λισαβόνα και απέναντι βρίσκεται το Grand Lisboa
Όπως αναφέρθηκε πριν, μεγάλος τζίρος γίνεται από το τζόγο, τα τυχερά παιχνίδια, ιππόδρομο και κυνοδρομίες. Οι εθισμένοι στο τζόγο αλλά και και άλλοι από περιέργεια σπεύδουν στον "παράδεισο" για να δοκιμάσουν την τύχη τους. Εκεί βρίσκονται τα μεγαλύτερα καζίνο παγκοσμίως, όπως το Venetian - (αποτελεί αντίγραφο της Βενετίας), City of Dreams, Lisboa, Grand Lisboa, Galaxy είναι μόνο μερικά από αυτά που λειτουργούν όλο το 24ωρο. Υπάρχει ακόμα ένα ελληνικού ενδιαφέροντος, αφιερωμένο στην Ελληνική μυθολογία. Αν μπορεί να βοηθήσει και τη χώρα μας δεν θα ήταν άσχημα (!). Όλα αυτά βρίσκονται μέσα σε αχανή ξενοδοχεία παράλληλα με καταστήματα και χώρους εστίασης. 
Το καζίνο Venetian. Μπαίνοντας μέσα νιώθεις ότι έφτασες στη Βενετία
Να περάσετε καλά και καλή επιτυχία αν δοκιμάσετε την τύχη σας στο καζίνο ή όπου αλλού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου