24 Σεπ 2012

Λίμνη Εύβοιας

Η Λίμνη είναι μια παραλιακή πόλη στη Βόρειο Εύβοια και πολύ όμορφη, απλώνεται στους πρόποδες του όρους Καντήλι. Από τη Χαλκίδα απέχει 1ώρα και 30'. Η διαδρομή μετά τα Ψαχνά είναι πολύ γραφική, μέσα στα πεύκα και πλατάνια με ζώα, κυρίως κατσίκες και μοσχάρια, να βόσκουν στις πλαγές του δρόμου και πολλά εξοχικά κέντρα. 
   Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και η κοιλάδα του Κηρέα με το στενό δρόμο να ακολουθεί την κοίτη του ποταμού. Σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δρόμο βρίσκεται και ο "γεροπλάτανος" εντυπωσιακά μεγάλο δέντρο, ίσως από τα μεγαλύτερα δέντρα στην Ευρώπη όπως λέγεται. Στο άνοιγμα της κοιλάδας βρίσκεται το Προκόπι, χωριό γνωστό από το Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στον οποίο υπάρχει και το σκήνωμα του Αγίου.
Το δάσος προσφέρει πολλά στους ντόποιους, εκτός από τη ξύλευση και το ρετσίνι, μελίσσια μεζεύουν γύρη από τα πεύκα και φτιάχνουν το πευκόμελο. Κτηνοτρόφοι έχουν τα κοπάδια τους αλλά και πολλοί παραγωγοί κηπευτικών διαθέτουν τα προϊόντα τους τόσο επί τόπου όσο και στις αγορές όλης της Ελλάδας. Στα ανοίγματα του δάσους έχουν φυτευτεί ελιές προσφέροντας ένα ακόμα έσοδο.

Φτάνοντας στη Λίμνη, νιώθεις τη γαλήνη και την ομορφιά της πόλης. Η αίσθηση που έχεις είναι ότι όντως βρίσκεσαι σε νησί, κτισμένη αμφιθεατρικά, με μικρά σπίτια και παραδοσιακά αρχοντικά με κεραμίδια και στενά δρομάκια, έχει διατηρήσει το χρώμα άλλης εποχής. Η θέα προς τη θάλασσα και την απέναντι τη πλευρά της Στερεάς Ελλάδας σε κάνει να χαλαρώνεις. Βέβαια το Χειμώνα η κατάσταση θα είναι δυσκολότερη, ιδίως για τους μονίμους κατοίκους.

Θέα από την άκρη της πόλης προς τα νότια. 
Οι γύρω παραλίες είναι κατάλληλες για μπάνιο. Παρόλο που είναι τέλος Σεπτεμβρίου η θάλασσα είναι ακόμη ζεστή και ότι πρέπει για ένα από τα τελευταία, φθινοπωρινά μπάνια.

                                    
Μέσα στην πόλη αλλά και στη γύρω περιοχή θα βρείτε μοντέρνα καφέ δίπλα σε παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί με θαλασσινούς μεζέδες. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε.

Παίρνοντας τον παραλιακό δρόμο με κατεύθυνση Νότια, θα φτάσετε στη Μονή Αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Ο δρόμος είναι άσφαλτος από τη μία πλευρά το δάσος και από την άλλη η θάλασσα με εναλλαγή σε απόκρημνες ακτές και μικρούς κόλπους με παραλίες.

Για τη διαμονή στην περιοχή υπάρχουν καταλύματα για όλα τα βαλάντια. Από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες. Η πόλη διαθέτει Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο.
Ιππασία στο δάσος κοντά στην παραλία της Αγίας Άννας
Οδικώς μπορείτε να κατευθυνθείτε ανατολικά στη Αγ. Άννα και την παραλία Αγίας Άννας για να δοκιμάσετε και τη θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους. Απέραντη παραλία με μικρό βοτσαλάκι, άμμο με απότομο βάθος. Χωράνε όλοι, χωρίς να συνωστίζεται ο ένας πάνω στον άλλον. Ατυχώς το Camping Club Agia Anna ήταν κλειστό. Άλλες χρονιές έμενε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αν θυμάμαι καλά.
Παραλία Αγίας Άννας. Πολλά χιλιόμετρα παραλίας

Η εκκλησία του Αγ. Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι

Μελισσοκόμος περιποιείται το μελίσσι του

Φθινοπωρινά αγριολούλουδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου