27 Δεκ 2023

Τα άγνωστα σε πολλούς φρούτα του δάσους

Αναφερόμαστε στα κούμαρα, τον καρπό της κουμαριάς, ενός θάμνου αρκετά διαδεδομένου στην ελληνική ύπαιθρο που τελευταία στολίζει και αστικούς κήπους. Ο ώριμος καρπός έχει χρώμα έντονο κόκκινο και είναι γλυκός και νόστιμος, μπορεί να γίνει και μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και χωντευτικό ηδύποτο. Λιγότερο γνωστό είναι το κουμαρόμελο, μέλι που προέρχεται από τα άνθη της κουμαριάς με γεύση ελαφρώς πικρή και κρυσταλλώνει εύκολα. Τα κούμαρα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση, άγουρα μπορεί να προκαλέσουν εμετό ενώ αν είναι πολύ ώριμα και καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να κάνουν αλκοολική ζύμωση στο στομάχι.

Καρποί κουμαριάς, ώριμοι και άγουροι, πάνω στο φυτό

Κούμαρα στο φυτό

Κούμαρο, κοντινή φωτογραφία

 

26 Δεκ 2023

Οι κορμοί φτιάχνουν κορμί

 Μια βόλτα στη Βόρειο Εύβοια - πάντα αγαπημένη - και μικρή στάση για καφέ και φαγητό αυτή τη φορά στο δασικό χωριό Παπάδες. Εντύπωση μας προκάλεσαν τα γλυπτά που προήλθαν από καμένα δέντρα και κορμούς στη μεγάλη πυρκαγιά του Καλοκαιριού του 2021. Εκτός από το ωραίο φαγητό που δοκιμάσαμε, είδαμε και τον περιβάλλοντα χώρο, 23 οικίσκους που φιλοξενούν άνετα μια οικογένεια ο καθένας, χώρο εστίασης τραπεζαρία και εξωτερικοί χώροι αναψυχής (γήπεδα ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης). Κάποτε όλη η περιοχή ήταν δάσος τώρα καμένα. Η θέα βέβαια σε αποζημιώνει έστω και χωρίς τα πευκοδάση. Σε κοντινή απόσταση οι καταρράκτες του Δρυμώνα και η Μονή Οσίου Δαυίδ, είχαμε κάνει ανάρτηση εδώ, το Χειμώνα πιάνει χιόνι και το Καλοκαίρι η πρόσβαση σε παραλίες για μπάνιο είναι σχετικά κοντά.

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Ξυλόγλυπτο

Η θέα στο Αιγαίο και μερικά από τα οικήματα


19 Νοε 2023

19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα τουαλέτας 2023 - accelerating change

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα τουαλέτας έχει τον τίτλο "accelerating change" επιταχύνουμε την αλλαγή. #SanitAction

Κάπου στην Αθήνα, μάλλον δεν χρησιμοποιείται

Όπως και στο παρελθόν έχουμε γράψει ως ιστολόγιο στηρίζουμε την πρωτοβουλία για την προσπάθεια επίτευξης του 6ου από τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αφορά το καθαρό νερό και αποχέτευση. Η ύπαρξη τουαλέτας αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας προτίστως, αξιοπρέπειας και ασφάλειας. Η εξάπλωση πολλών ασθενειών ιδίως στα παιδιά, σχετίζεται με την έλλειψη τουαλέτας. Δείτε πληροφοριακό υλικό εδώ καθώς και την ετικέτα με τίτλο street toilet εδώ

30 Οκτ 2023

Η Stella στο Λουβέν

 Στο Λουβέν του Βελγίου παρατηρούσα τα παραδοσιακά κτίσματα και το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα που είχε εντοιχισμένη πέτρινη επιγραφή "BIEREN ARTOIS". Ψάχνοντάς το λίγο παραπάνω, βρήκα ότι η συγκεκριμένη ζυθοποιία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης για αιώνες καθώς υπάρχουν εδώ οι κεντρικές εγκαταστάσεις παραγωγής της συγκεκριμένης μπύρας. Η πόλη είναι ζωντανή με μεγάλο νεανικό πληθυσμό, εξαιτίας των πανεπιστημίων κυρίως, και έχει αρκετά αξιοθέατα, ιδίως στο κέντρο. Απέχει 20 λεπτά από τις Βρυξέλλες με τρένο και λίγο παραπάνω με αυτοκίνητο. Την επόμενη φορά που θα πάτε, πιείτε και μια Στέλλα που παράγεται εκεί λοιπόν.

Το κτήριο απέναντι από την εκκλησία της Αγ. Γερτρούδης

Μικρές παραδοσιακές κατοικίες

Κτήριο δίπλα στο ποτάμι

Η εκκλησία της Αγίας Γερτρούδης

Περίτεχνη μεταλλική θύρα

29 Οκτ 2023

Street toilet, Louvain

 


Από άλλη εποχή αλλά λειτουργική

14 Οκτ 2023

Όλα τα μανιτάρια είναι βρώσιμα...

... μερικά όμως μόνο για μία φορά!

Την Κυριακή πήγαμε μια βόλτα στο δάσος για να απολαύσουμε τη φύση στην Ορεινή Δυτική Φθιώτιδα, σε υψόμετα πάνω από 1000 μ. μέσα στα έλατα, τις οξυές, τα κέδρα και τις βελανιδιές. Αναζοωγωνητική η επαφή με το φθινοπωρινό περιβάλλον. Στα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους, συναντήσαμε ίχνη ζώων αλλά και μανιτάρια. Από αυτά τα μανιτάρια άλλα ήταν κατάλλληλα για κατανάλωση και άλλα θεωρούνται δηλητηριώδη που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό, μέχρι και θάνατο. Αν δεν τα ξέρουμε καλά, δεν τα συλλέγουμε. Εμείς κάναμε ένα φωτογραφικό κυνήγι και σας παρουσιάζουμε επιλεγμένα αποτελέσματα παρακάτω.

Σημείωση: Τα ονόματα μπορεί να μην είναι απολύτως σωστά. Να μην βασιστείτε εδώ για την ταυτοποίηση. 

Καισαρικό ή αυγό (Amanita caesarea)

Καισαρικό ή αυγό (Amanita caesarea)

Καισαρικό ή αυγό (Amanita caesarea), χαρακτηριστικό σχήμα αυγού

Καισαρικό ή αυγό (Amanita caesarea)

(Ramaria flava) μοιάζει με κοράλι

Λυκόπερδο (Lycoperdum)

Λυκόπερδο (Lycoperdum)

Καισαρικό ή αυγό (Amanita caesarea)




Καισαρικό ή αυγό (Amanita caesarea)




Λακτάριος ο νόστιμος (Lactarius deliciosus)






30 Σεπ 2023

Φθινοπωρινή εξόρμηση στη φύση

Από τη φθινοπωρινή βόλτα μας στην οροσειρά της Γκιώνας επιλέξαμε μερικές φωτογραφίες φυτών και τις μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας.

Η καμπανούλα των βράχων Campanula versicolor

Κυκλάμινο

Σπήλαιο με θέα

Γυαλάκι ή φυτό του φεγγαριού Lunaria annua

Γυαλάκι ή φυτό του φεγγαριού Lunaria annua

Κολχικό το Φθινοπωρινό Colchicum bivonae


26 Σεπ 2023

Τριανδρία και ιστορία

Η Τριανδρία αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μέχρι το 2011 - πρόγραμμα Καλλικράτης - ήταν ξεχωριστός Δήμος και παλιότερα Κοινότητα. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι πολλοί είναι η προέλευση του ονόματος. Ποιοι ήταν αυτοί οι "τρείς άνδρες" και τι δουλειά είχαν εκεί και τους έκαναν όνομα σε ολόκληρο Δήμο. Γυρίζοντας πίσω στην ιστορία του τόπου μας, μαθαίνουμε ή ξαναθυμόμαστε ότι την περίοδο του 1916 - 1917 στη Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε προσωρινή Κυβέρνηση πού διοικούσε το "Κράτος της Θεσσαλονίκης" απόρροια του Κινήματος της Εθνικής Άμυνας υπό τον Ελ. Βενιζέλο και την τριανδρία αυτού (Βενιζέλος, Δαγκλής, Κουντουριώτης). Το τότε προάστιο ονομάστηκε προς τιμήν των τριών ανδρών και όχι του μόνο του Βενιζέλου και έτσι έχει μείνει ως τώρα. Το 1916 κτίστηκαν οι πρώτες προσφυγικές κατοικίες και σχετικές υποδομές και το επόμενο έτος έγιναν τα επίσημα εγκαίνια. 
Τριανδρία, προτομές των τριών ανδρών, Βενιζέλου, Δαγκλή, Κουντουριώτη
Αρχικά κατέφυγαν Έλληνες πρόσφυγες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία: Βουλγαρία, Μικρά Ασία Πόντο, αργότερα μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, αυξήθηκε ο πληθυσμός, το 1919 από τη Ρωσία και το 1922 με την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή ήρθε η μεγαλύτερη πληθυσμιακή έκρηξη.
Ελευθέριος Βενιζέλος

Στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής

Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης