27 Δεκ 2023

Τα άγνωστα σε πολλούς φρούτα του δάσους

Αναφερόμαστε στα κούμαρα, τον καρπό της κουμαριάς, ενός θάμνου αρκετά διαδεδομένου στην ελληνική ύπαιθρο που τελευταία στολίζει και αστικούς κήπους. Ο ώριμος καρπός έχει χρώμα έντονο κόκκινο και είναι γλυκός και νόστιμος, μπορεί να γίνει και μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και χωντευτικό ηδύποτο. Λιγότερο γνωστό είναι το κουμαρόμελο, μέλι που προέρχεται από τα άνθη της κουμαριάς με γεύση ελαφρώς πικρή και κρυσταλλώνει εύκολα. Τα κούμαρα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση, άγουρα μπορεί να προκαλέσουν εμετό ενώ αν είναι πολύ ώριμα και καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να κάνουν αλκοολική ζύμωση στο στομάχι.

Καρποί κουμαριάς, ώριμοι και άγουροι, πάνω στο φυτό

Κούμαρα στο φυτό

Κούμαρο, κοντινή φωτογραφία

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου