20 Σεπ 2014

Πώς "κλειδώνουν" η Ελλάδα, η Σερβία και ο α΄ Παγκόσμιος πόλεμος με τα λουκέτα της αγάπης

Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί ιδιαιτέρως το φαινόμενο των λουκέτων πάνω σε ρομαντικές γέφυρες, καθιστώντας το πλέον ως σύμβολο. Τα ζευγάρια "κλειδώνουν" τον έρωτα τους στα κάγκελα κάποιας γέφυρας! Ξεφυλλίζοντας πρόσφατα ένα περιοδικό στο αεροπλάνο έμαθα από πού ξεκίνησε αυτή η συνήθεια και πώς εμπλέκεται και η Ελλάδα σε αυτή την ιστορία. 
Ένα από τα πολλά λουκέτα στη γέφυρα Marienbrucke 
Βρισκόμαστε στο χωριό Vrnjacka Banja στη κεντρική Σερβία, λίγο πριν ξεσπάσει ο α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Nada, δασκάλα και ο Relja, αξιωματικός του Σερβικού Στρατού ερωτεύονται και γίνονται το θέμα του χωριού. Όπως καταλαβαίνετε το σημείο του ραντεβού είναι η γέφυρα πάνω από το ποτάμι στην άκρη του χωριού. Κάθε απόγευμα το ζευγαράκι συναντιέται πάνω στη γέφυρα, συζητά ακατάπαυστα και κάνει σχέδια για το μέλλον. Όμως  πόλεμος αρχίζει αλλάζοντας τα όνειρα των νέων καθώς ο Relja αποστέλλεται στο μέτωπο στην Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη ή κατ' άλλους στην Κέρκυρα γνωρίζει μια κοπέλα - πού θα βρούμε το όνομα της; - και δεν επιστρέφει στην παλιά του αγαπημένη. Η Nada στενοχωριέται, μαραζώνει και πεθαίνει από τη θλίψη. Οι κοπέλες του χωριού από φόβο μην πάθουν τα ίδια γράφουν πάνω σε λουκέτα τα ονόματά τους μαζί με αυτά των αγαπημένων τους, τα κλειδώνουν στη γέφυρα που συναντιόταν το ζευγάρι και πετάνε τα κλειδιά στο ποτάμι!
Το παραμυθένιο κάστρο Neuschwanstein στη Βαυαρία, Γερμανία από τη γέφυρα Marienbrucke 
Η ποιήτρια Desanka Maximovic μετά από καιρό έμαθε το περιστατικό που είχε σχεδόν πέσει στη λήθη του χρόνου, και εμπνεόμενη από το γεγονός αυτό, έγραψε το ποίημα "Μια προσευχή για την αγάπη" και έκανε γνωστά τα όσα είχαν γίνει στο χωριό εκείνο το καιρό, επαναφέροντας ταυτόχρονα την ιστορία στη δημοσιότητα!
Στο Λονδίνο βρήκαν άλλο τρόπο για να"κλειδώσουν" οι ερωτευμένοι την αγάπη τους. Προωθητική ενέργεια του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, στο Covent Garden 
Η συνήθεια των Σέρβων αναζωπυρώθηκε στις αρχές του αιώνα μας, στις γέφυρες μεγάλων πόλεων και σε άλλες ρομαντικές γέφυρες. Έχει γίνει πολύς λόγος για το φαινόμενο πλην των άλλων και για πρακτικούς λόγους καθώς διακυβεύεται και η στατικότητα των κατασκευών. Να μην ξαφνιαστούμε βέβαια αν στο μέλλον δούμε τα γεγονότα αυτά να γίνονται και Χολιγουντιανή ταινία.

1 σχόλιο:

  1. Δεν ήξερα ότι η ιστορία ξεκινάει από τόσο παλιά, ούτε βέβαια ότι έχουμε βάλει κι εμείς το χερακι μας στη δημιουργία αυτής της συνήθειας. Εχουμε συναντήσει παλιότερα στην Πράγα και προσφατα στη Ρώμη αυτά τα λουκέτα στα κάγκελα των γεφυρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή