Η σύντομη επίσκεψή μου στην Καβάλα πρόσφατα ήταν η αφορμή για να γνωρίσω την πόλη και τους κατοίκους της. Η μεγαλύτερη, αν δεν κάνω λάθος στη Βόρειο Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη βεβαίως, με λιμάνι εμπορικό και επιβατηγό. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο.
Σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελούν οι καμάρες που έφερναν στη παλαιά πόλη νερό από το Παγγαίο όρος. Σήμερα αποτελούν και το όριο της παλιάς με τη νέα πόλη. Οι καμάρες αποτελούν έργο που κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα σε ερείπια ρωμαϊκού υδραγωγείου με μήκος 280 μέτρα και μέγιστο ύψος 24 μέτρα.
Η πόλη σφύζει από ζωντάνια μέρα και νύχτα και αυτό οφείλεται στον τουρισμό αφ΄ενός και στους φοιτητές αφ' ετέρου. Οικονομική ανάσα επίσης δίνουν οι βιομηχανίες της περιοχής (μεταλλεία, εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο, εμπόριο καπνού κ.α.). Πόλο έλξης αποτελούν παραλίες σε πολύ κοντινή απόσταση, οι ομορφιές του Παγγαίου όρους, ο Νέστος Ποταμός και ασφαλώς η πευκόφυτη Θάσος.
Στο σημείο αυτό κήρυξε ο Απόστολος Παύλος για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος το Χριστιανικό λόγο, φτάνοντας από τη θάλασσα. Εσείς μπορείτε να πάτε οδικώς ή αεροπορικώς.
Καλαίσθητες επιγραφές στα Ελληνικά και Αγγλικά καθοδηγούν τον επισκέπτη στα δρομάκια της παλιάς πόλης και τον ενημερώνουν για ότι συναντά.Στο φρούριο έχει φτιαχτεί υπαίθριο θέατρο (κερκίδες και σκηνή) και χρησιμοποιείται, το Καλοκαίρι ιδίως για παραστάσεις. Από εδώ έχει πανοραμική θέα και μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει από ψηλά την πόλη και να δει τόσο τις ομορφιές της όσο και τα άσχημα. Ατυχώς το τσιμέντο έχει κατακλύσει τα περίχωρα μετατρέποντάς την σε μεγαλούπολη - τσιμεντούπολη.
Η θέα από την άλλη πλευρά, προς τα Νότια, είναι πιο όμορφη αφού ξεχωρίζει η παλιά πόλη, τα μικρά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές και βεβαίως η θάλασσα. Το πέταγμα των γλάρων πάνω από την πόλη σε εντυπωσιάζει. Μάλιστα οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν ως σημείο πρόγνωσης του καιρού. Το λιμάνι αποτελεί καταφύγιο πολλών αλιευτικών σκαφών που προμηθεύουν με ψάρια τις αγορές της της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Από εκεί επίσης ξεκινούν και τα πορθμεία για τη Θάσο.
Στην άκρη της παλιάς πόλης βρίσκεται το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή, έζησε και ανδρώθηκε στη Καβάλα και αποτελεί θεμελιωτή του Αιγυπτιακού κράτους, που κοιτάζει το σπίτι του απέναντι. Στη βάση διαβάζουμε ότι κατασκευάσθηκε από δωρεές Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Η εκκλησία απέναντι περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες βυζαντινές αγιογραφίες.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή σας μην παραλείψετε να γευθείτε τοπικά προϊόντα κρασί, ούζο, ελιές Θάσου και πάνω από όλα κουραμπιέδες Καρβάλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου