30 Νοε 2010

Το Ιμαρέτ στην Καβάλα

Το Ιμαρέτ φτιάχτηκε από τον Μεχμέτ Αλή ως αντίδωρο στην πόλη που μεγάλωσε. Αποτελούσε ένα είδος πολυκέντρου της εποχής εκείνης. Δηλαδή συνδύαζε ιεροσπουδαστήριο - ιεροδιδασκαλείο, νοσοκομείο, πτωχοκομείο. Σήμερα ανήκει στο Αιγυπτιακό κράτος (γι' αυτό και η Αιγυπτιακή σημαία δίπλα από την Ελληνική στην είσοδό του) και έχει ενοικιασθεί και χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο πολυτελείας με το ίδιο όνομα.
Περνώντας το κατώφλι νιώθεις ότι μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο. Αφήνεις την πολύβουη πόλη και αισθάνεσαι την αύρα της γαλήνης και ηρεμίας. Σε αυτό έχει φροντίσει βέβαια και ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου και η οικογένεια της που με πολύ προσοχή και μεράκι ανακαίνισαν - αναπαλαίωσαν όλο το χώρο σεβόμενοι και αναδεικνύοντας την ιστορία του.
Το καλωσόρισμα στη είσοδο

Οι μολύβδινοι θόλοι αποτελούν ιδιαίτερο σημείο και ξεχωρίζουν από το λιμάνι και τα άλλα σημεία της πόλης που είναι ορατό.

"Έκτισε τώρα έναν εξαιρετικό Μεντρεσέ που τα πλεονεκτήματά του ο κάλαμος μου, δεν μπορεί να περιγράψει..."

Ευρύχωροι διάδρομοι ανοικτοί στο φως και τον αέρα ευωδιάζουν από τις μυρωδιές των κήπων.

Τα αιωνόβια δέντρα συμπληρώνονται από νεαρούς θάμνους και αρωματικά φυτά που δένουν αρμονικά στο περιβάλλον Τα νερά κυλούν στις λιμνούλες και τους πίδακες και δίπλα τα τραπεζάκια για να απολαύσει κανείς το ποτό ή το αφέψημά του, να διαβάσει ένα βιβλίο ή να συζητήσει με φίλουςΦωτιστικό στον τοίχο
Τυχαία σύνθεση με παλιά και νέα υλικά
Οι γλάστρες με τις γαρδένιες δίπλα σε χαλκωματένια καζάνια
Το νερό κυλά στα αυλάκια και καταλήγει στη στέρνα Το κελάρι που φυλάσσονταν τα αγαθά έχει αναπαλαιωθεί και διατηρηθεί στην αρχική του μορφή

"Με σκοπό να δώσει τροφή σε όσους το ζητούν, έφτιαξε τώρα ένα νέο Ιμαρέτ" Ιδιωτική αυλή ενός δωματίου "Στο εσωτερικό του υπάρχει σχολείο και βιβλιοθήκη με τάξη..."
" Να αναζητάς τη γνώση όπου και αν βρίσκεται..."

"Πόσα θαυμάσια δωμάτια με τιμή ανέγειρε!"
Λεπτομέρεια από περιστερώνα στη κορυφή ανάμεσα σε δύο καμάρες

Σημ. Οι υδατογραφίες είναι από το λεύκωμα του Imaret και τα κείμενα με γαλάζιο είναι απόσπάσματα από επιγραφές που υπάρχουν στο κτίσμα έργα του ποιητή της εποχής Καλαμπί.

29 Νοε 2010

Στην Καβάλα

Η σύντομη επίσκεψή μου στην Καβάλα πρόσφατα ήταν η αφορμή για να γνωρίσω την πόλη και τους κατοίκους της. Η μεγαλύτερη, αν δεν κάνω λάθος στη Βόρειο Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη βεβαίως, με λιμάνι εμπορικό και επιβατηγό. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο.
Σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελούν οι καμάρες που έφερναν στη παλαιά πόλη νερό από το Παγγαίο όρος. Σήμερα αποτελούν και το όριο της παλιάς με τη νέα πόλη. Οι καμάρες αποτελούν έργο που κατασκευάστηκε το 16ο αιώνα σε ερείπια ρωμαϊκού υδραγωγείου με μήκος 280 μέτρα και μέγιστο ύψος 24 μέτρα.
Η πόλη σφύζει από ζωντάνια μέρα και νύχτα και αυτό οφείλεται στον τουρισμό αφ΄ενός και στους φοιτητές αφ' ετέρου. Οικονομική ανάσα επίσης δίνουν οι βιομηχανίες της περιοχής (μεταλλεία, εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο, εμπόριο καπνού κ.α.). Πόλο έλξης αποτελούν παραλίες σε πολύ κοντινή απόσταση, οι ομορφιές του Παγγαίου όρους, ο Νέστος Ποταμός και ασφαλώς η πευκόφυτη Θάσος.
Στο σημείο αυτό κήρυξε ο Απόστολος Παύλος για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος το Χριστιανικό λόγο, φτάνοντας από τη θάλασσα. Εσείς μπορείτε να πάτε οδικώς ή αεροπορικώς.
Καλαίσθητες επιγραφές στα Ελληνικά και Αγγλικά καθοδηγούν τον επισκέπτη στα δρομάκια της παλιάς πόλης και τον ενημερώνουν για ότι συναντά.
Στο φρούριο έχει φτιαχτεί υπαίθριο θέατρο (κερκίδες και σκηνή) και χρησιμοποιείται, το Καλοκαίρι ιδίως για παραστάσεις. Από εδώ έχει πανοραμική θέα και μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει από ψηλά την πόλη και να δει τόσο τις ομορφιές της όσο και τα άσχημα. Ατυχώς το τσιμέντο έχει κατακλύσει τα περίχωρα μετατρέποντάς την σε μεγαλούπολη - τσιμεντούπολη.
Η θέα από την άλλη πλευρά, προς τα Νότια, είναι πιο όμορφη αφού ξεχωρίζει η παλιά πόλη, τα μικρά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές και βεβαίως η θάλασσα. Το πέταγμα των γλάρων πάνω από την πόλη σε εντυπωσιάζει. Μάλιστα οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν ως σημείο πρόγνωσης του καιρού. Το λιμάνι αποτελεί καταφύγιο πολλών αλιευτικών σκαφών που προμηθεύουν με ψάρια τις αγορές της της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Από εκεί επίσης ξεκινούν και τα πορθμεία για τη Θάσο.
Στην άκρη της παλιάς πόλης βρίσκεται το άγαλμα του Μεχμέτ Αλή, έζησε και ανδρώθηκε στη Καβάλα και αποτελεί θεμελιωτή του Αιγυπτιακού κράτους, που κοιτάζει το σπίτι του απέναντι. Στη βάση διαβάζουμε ότι κατασκευάσθηκε από δωρεές Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Η εκκλησία απέναντι περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες βυζαντινές αγιογραφίες.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή σας μην παραλείψετε να γευθείτε τοπικά προϊόντα κρασί, ούζο, ελιές Θάσου και πάνω από όλα κουραμπιέδες Καρβάλης.

28 Νοε 2010

Ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μυτιλήνη

Στη Λέσβο, μερικά χιλιόμετρα μακρυά από τη πόλη της Μυτιλήνης υπάρχουν οι καμάρες ρωμαϊκού υδραγωγείου που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Λίγοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν και λιγότεροι αυτοί που το έχουν επισκεφθεί, παρόλο που έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογικός χώρος.
Το νερό μεταφέρετο από την περιοχή της Αγιάσου με αγωγούς και κανάλια κατέληγε στη Μυτιλήνη για τις ανάγκες των κατοίκων της
Οι καμάρες του υδραγωγείου βρίσκονται κοντά στο γραφικό χωριουδάκι της Μόριας, μέσα σε πυκνόφυτους ελαιώνες και ποικίλη βλάστηση.
Ο δρόμος που οδηγεί από το χωριό στο σημείο αυτό είναι χωμάτινος, αλλά στην περιοχή έχει τσιμεντοστρωθεί. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται μόλις αντικρίζει ένα τέτοιο κατασκεύασμα σε αυτό το σημείο. Οι κεντρικοί κίονες είχαν τρία αλλεπάλληλα τόξα για τις ανάγκες της στήριξής τους και σώζονται 11 σειρές από τις 17 που υπολογίζεται ότι είχε.
Τα θεμέλια και οι βάσεις είναι μεγάλων διαστάσεων, ικανά να σηκώσουν το βάρος ενός τέτοιου εγχειρήματος και να αντέξουν στο χρόνο. Η δομική ύλη (πέτρες) προέρχεται από το νησί και είναι συνδεδεμένη με μέταλλο (μόλυβδο) και κονίαμα.
Αν βρεθείτε στο νησί, μετά το ουζάκι και τους μεζέδες που θα γευθείτε πηγαίνετε και μια βόλτα στο υδραγωγείο για να χωνέψετε...

5 Νοε 2010

Θεσσαλονίκη

Νοέμβρης μήνας στη Θεσσαλονίκη. Αρκετά χρόνια πίσω.
Ψαράς, Φθινοπωρινό πρωινό
Οι ομπρέλες στη παραλία
Ο Λευκός Πύργος σε ένα Όμικρον
Η spiliada από τη Valletta
Η spiliada τη νύχτα

Στον Άρειο Πάγο

Λίγες μέρες πριν, ανηφορίζοντας προς την Ακρόπολη, έκανα μια παράκαμψη και κατευθύνθηκα στον Άρειο Πάγο. Μου έκανε εντύπωση που πάνω στο βραχώδη λοφίσκο άνθισαν τα κίτρινα κρινάκια (κρόκοι ίσως). Έβγαλα τη φωτογραφική μηχανή και κλικ τα απαθανάτισα! Στο βάθος η Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά.

1 Νοε 2010

Hello

Γειά σας, σε διάφορες γλώσσες του κόσμου!
Καλημέρα και καλό μήνα!