31 Δεκ 2018

Αντίο στο 2018

Η τελευταία μέρα του χρόνου ήταν φέτος μουντή και κρύα στην Αθήνα. Παρόλα αυτά οι φωτογραφίες παρακάτω αποπνέουν αισιοδοξία λόγω της φωτεινότητας τους. Είναι βλέπετε μερικές μέρες πιο πριν.
Κλείνοντας το 2018 να σας ευχαριστήσω που με διαβάζετε και να ευχηθώ κάθε καλό. Ό,τι επιθυμείτε να έρθει στο 2019.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Πύλη Ανδριανού, στο βάθος η Ακρόπολη, διακρίνεται το μνημείο του Λυσικράτους

Μνημείο Λυσικράτους

30 Δεκ 2018

Γύρω από το Ζάππειο

Σήμερα έχουμε φωτογραφίες της περιοχής γύρω από το Ζάππειο Μέγαρο. Είναι μόνο μερικά από τα υπάρχοντα αλλά όλα είναι εξαιρετικά. Ξεκινάμε από χαμηλά από το Ναό Ολυμπίου Διός και προχωράμε προς τα μέσα δεξιά προς τα Παναθηναϊκό Στάδιο και Αριστερά προς τη Λεωφόρο Αμαλίας. Απολαύστε τα
Οι στύλοι του Ολυμπίου Διός (Ναός Ολυμπίου Διός)

Ο Έρωτας τοξοθραύστης

Ιωάννης Βαρβάκης

"Η Ελλάς τον Βύρωνα" 

Μικρός θεριστής

Γεώργιος Σουρής

Εφιππος ανδριάντας του Γεωργίου Καραϊσκάκη

Ο ξυλοθραύστης

Ο Σάτυρος

Μικρός Ψαράς

29 Δεκ 2018

Γλυπτά στη πλατεία Συντάγματος και στον Εθνικό Κήπο

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις, όπως υποσχέθηκα βάζω σήμερα επιλεγμένες φωτογραφίες από τη Πλατεία Συντάγματος και τον Εθνικό Κήπο κάτω από το φως του χειμωνιάτικου ήλιου. Τα γλυπτά της πλατείας ήταν δωρεά του φιλέλληνα, συλλέκτη, Λόρδου Bute, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για την εποχή του, στον οποίο ανήκε και το κάστρο με το ομώνυμο πάρκο στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Αφορούν ορειχάλκινα αγάλματα της συλλογής του. Επρόκειτο για δύο παλαιστες, δύο ζαρκάδια και τον Ερμή. Από αυτά εντόπισα μόνο δύο παλαιστες και ενα ζαρκάδι. Το παιδί με τα σταφύλια είναι μεταγενέστερο, του Φιλιππότη.
Πλατεία Συντάγματος, Παλαιστής

Πλατεία Συντάγματος, Το παιδί με τα σταφύλια

Πλατεία Συντάγματος, Παλαιστής

Πλατεία Συντάγματος, Ζαρκάδι
 Στον Εθνικό Κήπο υπάρχουν πολλά γλυπτά και προτομές. Χωρίς αξιολογική σειρά επέλεξα να δημοσιεύσω μερικές φωτογραφίες εδώ. Η πρώτη παρουσιάζει το Σπυρίδωνα Σαμάρα, διαπρεπή συνθέτη που μελοποίησε τον Ολυμπιακό υμνο. Η βάση της προτομής φέρει ανάγλυφη λύρα. Η επόμενη αφορά τον Ιωάννη Εϋνάρδο (Jean Eynard), Ελβετό Τραπεζίτη και φιλέλληνα. Η άλλη φωτογραφία δίχνει μια μάλλον κρυφή γωνιά του κήπου με ρωμαϊκές αρχειότητες. Η τελευταία είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο και φωτογραφημένο σημείο, η είσοδος από τη Λεωφόρο Αμαλίας.
Εθνικός Κήπος, Σπυρίδων Σαμάρας

Εθνικός Κήπος, Ιωάννης Εϋνάρδος

Εθνικός Κήπος, Ρωμαϊκά σπαράγματα, κίονες και υπέρθυρο

Εθνικός Κήπος, είσοδος από Λεωφόρο Αμαλίας, ηλιακό ρολόι και φοίνικες

28 Δεκ 2018

Αρχαίοι Έλληνες Τραγωδοί

Θα κλείσω τη χρονιά κάπως αισιόδοξα, με μια σειρά αναρτήσεων από την Αθήνα και από μνημεία λουσμενα στο Αττικό φως. Σήμερα βάζω τις φωτογραφίες των προτομών τριών Ελλήνων Τραγικών ποιητών, Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη που βρίσκονται επί της Λεωφ. Αμαλίας, έξω από τον εθνικό κήπο. Η δραματική ποίηση θεωρείται από πολλούς πρωτότυπο δημιούργημα του Ελληνικού πνεύματος με κυριότερους εκφραστές τους τρείς προαναφερθέντες.
Η τραγωδία έχει πλοκή σημαντική, κορυφώνεται και καταλήγει στην κάθαρση μέσα από συγκινησιακές καταστασεις και πλοκή που χωρίζεται σε ενότητες διαλογου και "χορού". Ο Αριστοτέλης έδωσε τον ορισμό της τραγωδίας ώς εξής: «Έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας, μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω, χωρίς εκάστω των ειδών εν τοις μορίοις, δρώντων και ου δι’ απαγγελίας, δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν».
Ας έρθει και η κάθαρση του καθενός με το τέλος της χρονιάς και να εισέλθουμε στη καινούρια κανοντας νέα αρχή.
Αισχύλος

Σοφοκλής

Ευριπίδης

26 Δεκ 2018

Μνημεία Ελλήνων Πεσόντων στην Κορέα

Στον πόλεμο της Κορέας συμμετείχε ελληνικό εκστρατευτικό σώμα από το 1950 ως το 1955 με αεροπορία και Στρατεύματα. Συνολικά συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Οι απώλειες ήταν 186 νεκροί, 577 τραυματίες και 4 αεροσκάφη τυπου Dakota. Η Κορέα για να τιμήσει τους Ελληνες έφτιαξε μνημείο με επιρροές αρχαιοελληνικές (λευκά μάρμαρα και κίονες) και την επιγραφή "Ανδρών Επιφανών Πάσα Γη Τάφος" από τον Επιτάφιο του Περικλή στα Κορεατικά και Ελληνικά στη βάση. Η μεταλλική κυκλική "ασπίδα" έχει γυρω έξι διακοσμητικές ροζέτες και απάνω περικεφαλαία, δόρυ και δάφνες. Αριστερά και Δεξιά (δεν φαίνεται στη φωτογραφία) υπάρχει συντομο ιστορικό και τα ονόματα των πεσόντων. 
Το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων στο Ichon
Στη χώρα υπάρχουν τρία μνημεία. Το πρώτο και πιο εντυπωσιακό, είναι αυτό που περιγράφηκε παραπάνω, δίπλα σε ενα χώρο στάθμευσης σε οδική αρτηρία που οδηγεί από τη Σεούλ στο Νότιο μέρος της χώρας κοντά στο Ίτσον. Σε παλαιές φωτογραφίες το μνημείο φαίνεται να έχει μεγάλη τετράγωνη πλακέτα ενώ σήμερα υπάρχει κυκλική ασπίδα. Το δεύτερο μνημείο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου στη Σεούλ. Το σχέδιο είναι ίδιο για όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, για κάθε χώρα όμως αναφέρει τα στοιχεία της. Το τρίτο μνημείο είναι στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κοντά στο σημείο που ήταν στρατοπεδευμένη η Ελληνική Δύναμη και είναι ενας μεγάλος σταυρός στη βάση του οποίου αναφέρονται τα ονόματα των πεσόντων.
Σήμερα δεν υπάρχουν νεκροί Έλληνες στρατιώτες θαμένοι στην Κορέα, οι σοροί των πεσόντων επαναπατρίσθηκαν στην Ελλάδα.
Η Κορεατική και Ελληνική σημαία κυματίζουν στο χώρο του μνημείου
Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο μνημεία, το ένα στην Αθήνα, στο Δήμο Παπάγου και το άλλο στη Θεσσαλονίκη στη παραλία, θα βρώ τη φωτογραφία και θα την αναρτήσω άλλη φορά.
Η στήλη προς τιμήν της Ελλάδας στο πολεμικό μουσείο της Κορέας


Ο Σταυρός και στη βάση του γραμμένα τα ονόματα των πεσόντων στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 

6 Δεκ 2018

Άγιος Νικόλαος της Στέγης

Στο όρος Τρόοδος της Κύπρου, κοντά στο χωριό Κακοπετριά βρίσκεται η Εκκλησία - Μονή του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Η εκκλησία εσωτερικά είναι τοιχογραφημένη με βυζαντινές αγιογραφίες εξαιρετικής τεχνοτροπίας. Είναι το καθολικό του Μοναστηριού που καθαγιάσθηκε στις αρχές του 11ου αιώνα. Σήμερα τα υπόλοιπα κτήρια της Μονής είναι σύγχρονα. Ο Ναός είναι μοναδικό στην Κύπρο σωζόμενο παράδειγμα καθολικού Βυζαντινής μονής και έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Είναι σταυροειδής με τρούλο αλλά από πάνω έχει δίριχτη στέγη με κεραμίδια σε ξυλοδομή. Ο λόγος πιθανώς είναι η προστασία από τα ασχημα καιρικά φαινόμενα του Χειμώνα, από εκεί προφανώς πήρε και το όνομα του ο Ναός. Ο νάρθηκας προστέθηκε σε δεύτερη φάση. Ο αγιογραφικός διάκοσμος καλύπτει εύρος έξι αιώνων. Φορητές εικόνες βρίσκονται στο Μουσείο αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Εξαιρετικό το ξύλινο τέμπλο και το βημόθυρο με φυτικό διάκοσμο, σε γαλάζιο και πορφυρό υπόβαθρο. Εικόνες του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας, του Χριστού, του Ιωάννη του Προδρόμου.  
Άποψη της Δυτικής και της Νότιας πλευράς του Ναού
Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί ναοί της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου - δέκα τον αριθμό - που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της αρχιτεκτονικής ή της αγιογραφικής προσέγγισης.
Άποψη της Βόρειας Πλευράς του Ναού
Κλέινοντας, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά στους εοτάζοντες και εορτάζουσες.
Η πλακέτα που δηλώνει την υπαγωγή του μνημείου στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

30 Νοε 2018

Τηλέφωνον δια το κοινόν

Περπατώντας στη πόλη έβλεπα τα κατροτηλέφωνα και παρατήρησα ότι έχουν μείνει παρατημένα και παράλληλά συνειδητοποίησα ότι έχουν τεθεί σε αχρηστία σχεδόν. Η εκτεταμένη χρήση των κινητών παρόπλισε ακόμα μια κατηγορία συσκευών. Παλιότερα είχαμε αναφερθεί στις φωτογραφικές μηχανές με φιλμ εδώ. 
 Οι φωτογραφίες παρακάτω είναι από διάφορες περιόδους και διάφορες χώρες.
Αγγλία, Λονδίνο

Αυστρία, 2011

Αυστρία 2011


Βέλγιο

Βέλγιο

Βουλγαρία

Καναδάς


Κύπρος, 2017

Κύπρος, 1999

Ελλάδα, Δεκαετία '60(;) φωτ. 2011


Ελλάδα


Χονγκ Κονγκ

Ισραήλ

Ισραήλ

Ιταλία, 2011

Ιταλία, 2017

Ιαπωνία, 2014

Ιαπωνία, σε τρένο

 
Μάλτα

Λουξεμβούργο

Λίβανος

Σερβία, 2011


Σλοβενία, 2014

Ελβετία

Τουρκία

Τουρκία

Ουγκάντα


Ουκρανία

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη

ΗΠΑ

ΗΠΑ

ΗΠΑ